Diergeneesmiddelen in beslag genomen op paardenmarkt Zuidlaren

0
613

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft in een kraam op de paardenmarkt in Zuidlaren een partij ontwormingskuren in beslag genomen. Dit geneesmiddel mag alleen worden verstrekt op voorschrift en na diagnose door een dierenarts. De door de kraamhouder ingehuurde dierenarts schreef het middel echter voor zonder dieren gezien te hebben.

Tegen de verkoper is proces-verbaal opgemaakt. Het Veterinair Tuchtcollege zal een oordeel vellen over de dierenarts. Verder zijn 6 boetes opgelegd tijdens de controles bij het vervoeren van de dieren.

Controles
De nVWA heeft op en rond de paardenmarkt in Zuidlaren gecontroleerd met een team van 20 controleurs. Er is er onder meer gecontroleerd op dierenwelzijn en de overige regels die gelden bij aan- en afvoer van dieren. Ook heeft het team de verplichte exportcertificering verzorgd.

De nVWA heeft tijdens de afvoercontroles samengewerkt met medewerkers van de gemeente Tynaarlo, de politie, de Fiscale surveillance van de Belastingdienst en de Koninklijke Marechaussee.

Ook op de naastgelegen warenmarkt en kermis waren controleurs actief. Zij inspecteerden de veiligheid van de kermisattracties en de voedselveiligheid. Hierbij zijn geen overtredingen geconstateerd.

Controleurs van de nVWA inspecteren op week- en jaarmarkten in het hele land op de daar geldende regelgeving.