Je ziet iets. Een dier. Maar wat is het nou precies? Wat zie je daar krioelen in de kelder? Wat zie je daar spartelen in de sloot? Daar kun je achterkomen met de DierenZoeker. Een mobiele website, gemaakt door Het Klokhuis en Naturalis, waarop je dieren in en rond het huis kunt opzoeken. Je komt op eenvoudige wijze achter de naam van het beest en leert meer over zijn uiterlijk en gedrag. De website www.dierenzoeker.nl gaat online op dinsdag 24 januari 2012.
Niet alleen gebruik je de DierenZoeker op een telefoon of op de computer, ook in de klas is het een handig hulpmiddel. Zodra de site op het smartbord verschijnt, kunnen de kenmerken van de gevonden dieren worden gezocht en is er meer over te leren.
Als je zoekt in de DierenZoeker bepaal je zelf welke kenmerken je invoert; bijvoorbeeld kleur, vorm of aantal poten. Alle dieren die aan de ingevoerde kenmerken voldoen rollen uit de DierenZoeker en zijn vervolgens op het scherm te zien. Zie je bijvoorbeeld een rode vogel in de winter? Dan klik je op Vogel – Winter – Rood, en krijg je alle rode vogels in de winter te zien. Zoals de roodborst, de koperwiek en de grote bonte specht.
In de database van de DierenZoeker staan op dit moment 110 dieren, zoals stadsvogels, spinnen, duizendpoten, vliegen, muggen en vlinders. Het komende jaar wordt de DierenZoeker aangevuld tot 400 soorten, zodat straks de meeste dieren die in en om het huis leven kunnen worden opgezocht. Speciaal voor dit project laat Naturalis van alle dieren wetenschappelijk tekeningen maken waarop alle essentiële soortkenmerken duidelijk zichtbaar zijn.
Het TV programma Het Klokhuis besteedt elke maand aandacht aan dieren in de leefomgeving van kinderen. De komende maanden komen diverse dieren aan bod, zoals mieren, rupsen, torren, lieveheersbeestjes en slakken. Dinsdag 24 januari start Het Klokhuis met een aflevering over determineren. Wat is determineren, waarom wordt dat gedaan en hoe doe je dat eigenlijk?En hoe kunnen kinderen thuis aan de slag met De DierenZoeker? Maurice gaat op onderzoek uit met bioloog John Smit.