Dierenpolitie ontdekt 144 honden in woning

Dierenpolitie ontdekt 144 honden in woning

De dierenpolitie heeft woensdagavond 4 december 2013 in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 144 honden weggehaald die onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten zaten in een woning en een loods te Evertsoord (Limburg).

Een echtpaar uit Duitsland hield 144 honden, pups en volwassen dieren in de woning en de loods. De dieren liepen los door de hele woning en overal lagen uitwerpselen. Voor veel honden was onvoldoende drinkwater beschikbaar. Een dierenarts heeft geconstateerd dat het merendeel van de honden in een redelijke conditie is, maar dat de huisvesting ontoereikend is.

Daarom is besloten om de 144 honden mee te nemen en over te brengen naar een opvangadres. Daar krijgen de honden een geschikte huisvesting en de juiste verzorging. Bijna alle honden waren chihuahua’s , 7 honden zijn van een ander ras.

Geen dierenpaspoort
Veel honden zouden afkomstig zijn uit Duitsland. Honden uit het buitenland moeten, naast een dierenpaspoort, verplichte chip en entingen ook een gezondheidscertificaat hebben waaruit onder meer blijkt dat de honden gezond zijn. Dit geeft Nederland een garantie dat de honden geen andere honden of mensen kunnen besmetten met bijvoorbeeld rabiës. Er zijn vermoedens dat er gefraudeerd is met de inentingsstempels in de wel aanwezige dierenpaspoorten. Het merendeel van de honden beschikte niet over een paspoort.

Het zou gaan om een hondenfokkerij. Het vermoeden is dat ook de papieren voor deze fokkerij niet in orde zijn. De politie en NVWA doen hier nu onderzoek naar. Het echtpaar is niet aangehouden maar zal op een later tijdstip worden uitgenodigd voor verhoor.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de NVWA via www.nvwa.nl of 0900-03 88 of met de politie Limburg via (043) 400 66 16.

Plaats een reactie