Dierenbescherming na 150 jaar nog niet klaar

De Dierenbescherming bestaat maandag 25 augustus 2014 precies 150 jaar. In 1864 begonnen als de ’s Gravenhaagsche Vereeniging tot Bescherming van Dieren, inmiddels uitgegroeid tot de grootste dierenbeschermingsorganisatie van Nederland.

Tijd voor een feestje? Eigenlijk niet. Dat zou het geval zijn als we onszelf overbodig hadden gemaakt. Pas dan zijn we immers ‘klaar’. Zijn we dan helemaal niets opgeschoten in die 150 jaar? Natuurlijk wel.

Dierenbeschermg 150 jaar.

Beschaving
Dankzij de Dierenbescherming is er een ‘beschavingsbeweging’ ontstaan en zijn er wetten gekomen om dieren te beschermen. Of dieren anderhalve eeuw geleden slechter af waren dan nu, blijft een intrigerende vraag. Vlees was duur en voor de elite. Nu hebben we de ‘kiloknaller’ voor iedereen en miljoenen dieren in de vee-industrie.

Daarom geen toeters en bellen, maar wie wil terugkijken op de indrukwekkende geschiedenis van de Dierenbescherming wordt uiteraard bediend met boeiende achtergrondverhalen en prachtig illustratiemateriaal uit de oude doos.

Dierenambulance anno 2014

Hervorming
De organisatie staat aan de vooravond van een grote hervorming. Dat is in de geschiedenis vaker gebeurd en leidde altijd tot een kwaliteitsslag in de bescherming van dieren. Dat zal ook nu weer het geval zijn.

De Dierenbescherming professionaliseert en innoveert in rap tempo. Er worden state-of-the-art dierenopvangcentra gebouwd, ambulances en hun bemensing zijn toegerust voor dit belangrijke werk en de mensen die bij de Dierenbescherming werken, zijn zoals altijd tot op het bot gemotiveerd om de kerntaken van de club handen en voeten te geven.

Nog anderhalve eeuw? Kom maar op!

Plaats een reactie