Voeding heeft invloed op het ontstaan van diabetes type 2. Ivonne Sluijs laat in haar proefschrift zien hoe. Een hoge inname van eiwitten en een hoge koolhydraatbelasting kunnen het risico op diabetes verhogen.
Een verhoging van het eiwitgehalte ten koste van het koolhydraatgehalte zowel als het vetgehalte van de voeding kan het risico op diabetes verhogen.
Deze bevindingen suggereren dat diëten gebaseerd op een hoge eiwitinname, zoals Dr. Frank, het risico op diabetes mogelijk ongunstig beïnvloeden.
Daarnaast laat Sluijs zien dat een voedingspatroon rijk aan koolhydraten die de bloedsuikerspiegel snel laten stijgen het risico op diabetes kunnen verhogen. Een voedingspatroon rijk aan koolhydraten die een meer geleidelijk effect hebben op de stijging van de bloedsuikerspiegel zou bij kunnen dragen aan de preventie van diabetes.
Promotiegegevens
Promovendus: Ivonne Sluijs
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Diet, intermediate risk markers and risk of type 2 diabetes
Promotor 1: Prof. dr. ir. Y.T. van der Schouw
Copromotor 1: Dr. ir. J.W.J. Beulens
Datum en tijd: 31/3/2011, 10:30 uur
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht