Diarree bij kinderen: hoe is de situatie in Nederland?

Spelenderwijs leren over hoe je je buik gezond kunt houden en problemen als diarree kunt voorkomen?

poepie

Op de website www.poepie.info van de Maag Lever Darm Stichting kan dat. Op deze website leren kinderen over een gezonde spijsvertering en poepproblemen.

Deze week vraagt Serious Request 2013 aandacht voor kinderen die sterven aan diarree. Diarree komt ook bij kinderen in Nederland voor. Ruim 8% van de kinderen in de leeftijd van 0 t/m 10 jaar komt jaarlijks met de klacht diarree bij de dokter.

De belangrijkste oorzaak van diarree bij kinderen in Nederland zijn virussen. Virussen zijn heel besmettelijk en heersen bijvoorbeeld op kinderdagverblijven. Goede hygiëne is dan extra belangrijk. Een andere belangrijke oorzaak van diarree bij kinderen is voeding. Kinderen met diarree eten vaak te weinig vezels. Vezels zitten in groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten. Vezels werken als een soort spons, ze nemen vocht op en zorgen daardoor voor een soepele ontlasting. Daarbij is het voor kindjes enorm belangrijk dat ze voldoende drinken en bewegen.

Als kinderen naast diarree ook bloed verliezen, aanhoudend hoge koorts hebben en/of hevige buikpijn hebben, dan adviseert de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) direct naar de huisarts te gaan.

Op de website www.poepie.info leren kinderen spelenderwijs welke invloed bewegen, vezelrijk eten en voldoende drinken heeft op hun stoelgang en dus diarree.

“Op die manier willen wij kinderen bijbrengen hoe ze diarree en andere spijsverteringsproblemen kunnen voorkomen” zegt Marian Verasdonck, directeur van de Maag Lever Darm Stichting. Voor ouders heeft de MLDS de brochure ‘Diarree bij kinderen’. Hierin staat informatie over mogelijke oorzaken, behandeling en tips en adviezen. De brochure is te downloaden op www.mlds.nl.

Plaats een reactie