Dialysepatiënt beheert eigen agenda bij Meander Medisch Centrum

Dialysepatiënten kunnen voortaan bij Meander Medisch Centrum hun eigen dialysemoment plannen. Met een online agenda hebben patiënten de mogelijkheid hun behandeling aan te passen aan hun eigen planning in plaats van andersom. Onder het motto ‘Vrijheid Blijheid’ wil Meander bijdragen aan de kwaliteit van leven voor deze groep patiënten.

Dialyseverpleegkundige Lia Turkesteen

Wie niet goed functionerende nieren heeft, moet meerdere malen per week naar een dialysecentrum komen om enkele uren te dialyseren. Deze behandelmethode zet behoorlijke druk op het leven van de patiënt. Werk, vakantie en andere activiteiten moet altijd om de dialyse-uren worden heen gepland. In Meander Medisch Centrum hebben patiënten vanaf nu de mogelijkheid om hun eigen dialysemomenten te plannen.

Zelfmanagement
Dialysepatiënten beheren hun eigen online dialyseagenda via www.dialyseagenda.nl. Daarin kunnen ze naar eigen wens dagen en tijden voor hun dialyses invullen. Omdat dialyseren met een bepaalde regelmaat van levensbelang is voor deze patiënten, is in overleg met de arts de minimale en maximale tijdsduur tussen de dialyses afgesproken. Dit is ingevoerd in het systeem, zodat de gezondheid van de patiënt bewaakt blijft.

Meander biedt patiënten hiermee een vorm van zelfmanagement: meer regie over de eigen behandeling.

Vrijheid Blijheid
‘Vrijheid Blijheid’ is bedacht door dialyseverpleegkundige Lia Turkesteen. “Als zorgprofessionals zijn we continu bezig met het zoeken naar manieren om de kwaliteit van leven en het welbevinden van dialysepatiënten te verhogen. Dit doen we niet alleen door goede medische en verpleegkundige zorg te leveren, maar ook door ons te verplaatsen in de patiënt. Met Vrijheid Blijheid bieden we onze patiënten de gelegenheid om de ziekte wat meer op de achtergrond te plaatsen. Vrijheid is belangrijk voor een groep patiënten die door hun aandoening veel beperkingen kent. Na de zomer is het systeem getest met een kleine groep patiënten. De reacties waren erg enthousiast en het werkte goed. Nu kunnen we meer patiënten vrijheid, en dus blijheid, bieden.”