Diagnose op maat voor persoonsgerichte behandeling kanker

Het laboratorium Tumorgenetica (LTG), een samenwerking tussen de afdelingen Pathologie en Genetica van het UMC St Radboud, heeft de nieuwste techniek geïmplementeerd om de diagnostiek van long- en darmkanker te verbeteren.

Met behulp van een zogenaamde ‘Next-Generation Sequencing’ techniek kan gericht worden gescreend op afwijkingen in het genetisch materiaal van de tumorcellen (mutaties). Deze mutaties kunnen de werking van bepaalde medicijnen voor patiënten met long- of darmkanker voorspellen. Het UMC St Radboud is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat deze nieuwe techniek inzet voor deze diagnostiek.

Een voordeel van de techniek is dat in korte tijd, met weinig materiaal, veel genetische afwijkingen tegelijkertijd kunnen worden gescreend. Nu steeds meer mutaties bekend worden die de reactie op gerichte kankermedicijnen kunnen voorspellen, is het heel belangrijk om meer analyses te kunnen uitvoeren op de vaak kleine hoeveelheid beschikbaar tumormateriaal. De techniek maakt het bovendien mogelijk om snel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen, omdat de test makkelijk kan worden uitgebreid met nieuwe mutaties in andere genen.

Precisiegeneeskunde
Door de mutaties in het DNA inzichtelijk te maken, kan het LTG de verschillende kankersoorten veel preciezer differentiëren. Dat zorgt ervoor dat medicatie gerichter is toe te dienen. Deze veelbelovende ontwikkeling in de behandeling van kanker wordt ook wel gepersonaliseerde of precisiegeneeskunde genoemd. Op deze manier krijgen patiënten steeds vaker een behandeling op maat. Er zijn steeds meer kankermedicijnen die aangrijpen op ontregelde processen in tumorcellen, die te herkennen zijn aan mutaties in het genetisch materiaal van de tumor. Deze medicijnen leggen de belangrijkste veroorzakers van de groei van kankercellen stil. Door het inzetten van Next-Generation Sequencing technieken in de diagnostiek kan de keuze voor een bepaald kankermedicijn beter worden afgestemd op de genetische eigenschappen van de tumor.

Plaats een reactie