Diagnose bij MS steeds beter te stellen

De diagnose MS wordt bepaald met behulp van nieuwe diagnostische criteria. Ook voor patiënten waarbij twijfel is aan de diagnose MS, en die voor een second opinion naar VUmc komen, blijken deze criteria betrouwbaar. Dit concludeert promovenda Jessica Nielsen op basis van onderzoek naar de toepassing van de criteria voor diagnostiek van MS.

Multiple sclerose (MS) is een neurologische ziekte die vaak jonge mensen treft. De ziekte is chronisch en veel patiënten gaan na langere tijd geleidelijk achteruit. Er zijn geen medicijnen om de ziekte te genezen, wel om de ziekte te remmen. Ook is er geen eenvoudige diagnostische test. Om de diagnose MS te kunnen stellen, moet iemand meerdere ‘episodes’ gehad hebben en moeten deze episodes vanuit meer dan één plek in de hersenen en/of het ruggenmerg komen.

Sinds 2001 wordt in de criteria ook gebruik gemaakt van MRI-beelden. Daardoor hoeft de patiënt vaak niet op een tweede episode klachten te wachten, maar kan de diagnose al direct gesteld worden. De criteria zijn sindsdien een aantal keer aangepast om ze simpeler en betrouwbaarder te maken.

Tegenwoordig krijgt de overgrote meerderheid van patiënten die naar VUmc komen voor een second opinion bij MS een betrouwbare diagnose, concludeert Jessica Nielsen in haar promotieonderzoek.

Promotie
Promovendus: J.M. Nielsen
Titel proefschrift: Diagnose en prognose van MS (werktitel)
Promotoren: prof.dr. C.H. Polman, prof.dr. B.M.J. Uitdehaag
Copromotor: prof.dr. F. Barkhof
Datum : 23 februari 2012
Tijd : 13:45 tot 14:45
Locatie : Aula, Vrije Universiteit

Plaats een reactie