Diabetes type 2 en depressie: meer kans op een hartinfarct

Mensen met diabetes type 2 die depressief zijn, hebben meer kans op een hartinfarct. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers. Het is daarom belangrijk dat hart en bloedvaten goed worden gecheckt.

Zo’n een op de tien mensen met diabetes heeft te maken met depressie. Dat is twee keer zo vaak als mensen zonder diabetes. En alsof dat niet al vervelend genoeg is: ze blijken ook veel meer kans te hebben op een hartinfarct.

Amerikaanse onderzoekers bekeken de gegevens van drieduizend mensen met en zonder diabetes en met en zonder depressie, en gingen allerlei combinaties vergelijken. Ze zagen dat mensen met diabetes type 2 en een depressie wel 82 procent meer risico hadden op een hartinfarct. Dat betekent een bijna dubbele kans ten opzichte van mensen zonder diabetes en depressie.

De onderzoekers zeggen dat het dus belangrijk is om mensen met diabetes die depressief zijn goed te controleren op problemen met hart en bloedvaten. Ze publiceren hun resultaten binnenkort in het vakblad Diabetes Care. Volgens hen zorgt depressie ervoor dat mensen minder goed voor zichzelf zorgen. Ze zijn slordiger met hun medicijnen en leven ongezonder. Diabetes is een dagelijkse belasting die moeilijker wordt als je depressief bent.

Kleine kanttekening bij dit onderzoek: de onderzoekers bekeken gegevens van mensen van wie bekend was dat ze depressief waren. Maar veel mensen zijn depressief zonder dat iemand het merkt. Maar hoe dan ook blijft de boodschap overeind: let op depressie en behandel die op tijd!

Plaats een reactie