Diabetes, motorrijden en seksualiteit

Twee nieuwe videodagboeken van Young Voices panelleden Lotte van Hees en Nena Broersen beschikbaar op www.changingdiabetes.nl. In de video’s bespreken en onderzoeken zij praktische thema’s, die in hun leven met diabetes spelen. Lotte heeft een dagboek gemaakt over wat diabetes betekent voor haar hobby motorrijden. Nena onderzoekt de invloed van diabetes op seksualiteit.

Het diabetesjongerenpanel Young Voices geeft jongeren een stem om de wereld te vertellen hoe hun leven met diabetes eruit ziet. De panelleden richten zich op hun directe omgeving, maar zeker ook op behandelteams met onder meer (kinder)artsen en diabetesverpleegkundigen. Op de website www.changingdiabetes.nl/youngvoices delen de jongeren hun persoonlijke ervaringen over onderwerpen die spelen in hun leven in relatie tot diabetes. Naast de nieuwe video’s van Lotte en Nena zijn hier ook nog meerdere videodagboeken terug te vinden over bijvoorbeeld diabetes & erfelijkheid, op kamers, angst voor late complicaties, op vakantie en vriendschap.

Waarom anders behandeld worden dan andere motorrijders?
Young Voice Lotte is fervent motorrijdster. Voordat ze een motorrit gaat maken, bereidt ze zich goed voor. Zo heeft ze tijdens het rijden een tasje bij zich met een testset, een rolletje suiker, een pakje appelsap en een insulinepen voor het geval haar insulinepomp uitvalt. “Ik moet altijd goed opletten, maar dat geldt eigenlijk voor iedereen die op de motor stapt. Wat mij betreft loop ik niet meer risico dan een motorrijder zonder diabetes.” Ze doet in de video verslag van een motorrit en gaat op bezoek bij Diabetes Vereniging Nederland (DVN) om uit te zoeken hoe het zit met de rijgeschiktheidstermijn van mensen met diabetes. Er zijn Europese plannen om de termijn te verkorten van tien naar vijf jaar. DVN zegt onder meer op Lottes vraag zich in te spannen die verkorting tegen te gaan en vraagt zich net als Lotte af waarom mensen met diabetes anders behandeld worden dan mensen zonder.

Welk effect heeft diabetes op seksualiteit?
Nena Broerse heeft een persoonlijk videoverslag gemaakt over wat de gevolgen van diabetes kunnen zijn voor seksualiteit. Nena, geboren in 1994, ervaart met haar jonge leeftijd geen nadelige effecten, maar heeft wel gehoord dat er op termijn complicaties kunnen ontstaan. Om te onderzoeken of dat daadwerkelijk zo is en wat die kunnen zijn, praat zij onder meer met medisch psycholoog Frank Snoek van het VU Medisch Centrum. Snoek geeft aan dat diabetes inderdaad een ‘lastig iets’ iets kan zijn bij seksualiteit, maar zegt ook dat het vaker met onzekerheid te maken heeft dan met lichamelijke complicaties. Hoewel op latere leeftijd toch wat problemen kunnen ontstaan. Hij vindt het met name jammer dat medisch professionals kennelijk het onderwerp niet zo vaak aansnijden. Dat zou moeten veranderen vindt hij. Bovendien denkt hij dat mensen met diabetes onderling iets voor elkaar kunnen betekenen door hun ervaringen te delen. Nena voegt direct de daad bij het woord en bespreekt met Young Voice Wietske Wits (1977) haar ervaringen. Wietske vertelt heel open over haar bevindingen en zegt dat het met name heel belangrijk is om alles bespreekbaar te maken met je partner.

Over Changing Diabetes
Young Voices is een initiatief van Novo Nordisk en valt binnen het Changing Diabetes-programma. Novo Nordisk, een wereldwijd farmaceutisch bedrijf met 90 jaar ervaring op het gebied van diabeteszorg, beschouwt het als haar missie om de toekomst van diabetes te veranderen. Om dit vorm te geven, heeft de organisatie het ‘Changing Diabetes’-programma ontwikkeld.

Plaats een reactie