Diabetes Documentaire ‘Life For A Child’ op RTL4, 27 Maart 13:25 uur

Zaterdag a.s. om 13:25 uur zendt RTL een unieke documentaire uit over kinderdiabetes: ‘Life for a Child’. De reportage laat op indringende wijze zien hoe het is om diabetes te hebben in een ontwikkelingsland. De film portretteert 3 kinderen met diabetes in Nepal, o.a. het meisje Anupa dat iedere maand 4 uur moet lopen naar de bushalte om naar het ziekenhuis te reizen, waar haar bloedglucosewaarden worden gemeten en haar diabetes wordt gecontroleerd. Met deze film hoopt de Internationale Diabetes Federatie (IDF) donaties te verkrijgen voor het programma, dat kinderen in 22 ontwikkelingslanden voorziet van insuline. Het is een film van de IDF en wordt gesponsord door Lilly.

Geen enkel kind zou aan diabetes moeten sterven
Diabetes is één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen van deze tijd en groeit uit tot een wereldwijde epidemie die jaarlijks meer levens eist dan HIV/AIDS. Kinderen met diabetes type 1 (aangeboren suikerziekte) in ontwikkelingslanden zijn kwetsbaar en er is een groot gebrek aan zorg en levensreddende medicijnen. Met als resultaat dat een groot aantal van hen chronisch ziek is, overlijdt op jonge leeftijd, of ernstige complicaties ontwikkelt zoals nierfalen, blindheid en zenuwschade. Edward Lachman, regisseur van de documentaire ‘Life for a Child’ volgt de reis van kinderen met diabetes type 1 in het berglandschap en de drukke straten van Nepal, één van de armste landen ter wereld. De kijker ervaart door hun ogen de strijd om te overleven.

Andrew Oxtoby, directeur van Lilly Nederland: “We hebben in 2008 op Wereld Diabetes Dag een uitbreiding aangekondigd van onze betrokkenheid bij het ‘Life for a Child’ programma door 800.000 insulineflesjes te doneren, zodat in vijf jaar tijd het programma kan worden uitgebreid van 1.000 naar 24.000 kinderen die van insuline kunnen worden voorzien. Tegelijkertijd er zijn nog steeds duizenden kinderen in ontwikkelingslanden die dit deze donaties hard nodig hebben. We hopen met de film mensen te raken en te overtuigen dat iedere donatie welkom is voor het Life for a Child programma van de IDF.”

Dr. Henk-Jan Aanstoot, oprichter Diabeter en Raad van Bestuur Diabetes Vereniging Nederland (DVN): “Ook als zorgverleners wilden we het geweldige project ‘Life for a Child’, al lange tijd ondersteund vanuit de DVN, ook gaan steunen. Met de hulp van de Stichting Vrienden van Diabeter en met inzet en giften van personeel en ouders ondersteunen we met geld (10 x 1 euro per dag per kind) en raad en daad (twinningproject) de kinderdiabetes-kliniek van het Patan Hospital in Nepal.”
Op vrijdag 26 maart, op de vijfde Nationale Diabetesdag georganiseerd door de Nederlandse Diabetes Federatie, zal de documentaire worden vertoond tijdens een ontbijtsymposium in het Beatrix Theater in Utrecht. Op 27 maart wordt de film uitgezonden door RTL4 om 13.25 uur.

De ‘Life for a Child’ documentaire is geproduceerd door de IDF en Lilly om bekendheid te geven aan de verwoestende invloed van diabetes op het leven van kinderen en tegelijkertijd financiële ondersteuning te vragen voor dit gezondheidsprobleem. De documentaire is geregisseerd door de Oscar genomineerde Edward Lachman en is een productie van Wayne Lachman Productions en doublewide media. In 2008 beleefde de film zijn première op het Tribeca Film Festival in New York.

Plaats een reactie