Deventer Trombosedienst beste van Nederland

De Trombosedienst van het Deventer Ziekenhuis was in 2012 wederom de beste van Nederland. Dat blijkt uit het overzicht dat de Federatie van Nederlandse Trombosediensten jaarlijks publiceert.

De Trombosedienst controleert de behandeling van patiënten met bloedstollingstremmende middelen. Patiënten krijgen deze middelen voorgeschreven als er een verhoogd risico is op stolselvorming in de bloedvaten of in het hart.

De hoeveelheid voorgeschreven tabletten wordt bepaald aan de hand van een bloedonderzoek, waarbij de uitslag van de stollingstest bepaald wordt. Het is daarbij de bedoeling dat de waarde van de stollingstest zich tussen twee streefgrenzen bevindt. Bij een te lage uitslag neemt het risico op stolselvorming toe, bij een te hoge uitslag stijgt juist de kans op bloedingen.

Best presterend
In Nederland, de Antillen en 2 Spaanse vakantieoorden zijn 57 trombosediensten die jaarlijks hun resultaten doorgeven aan de Federatie van Nederlandse Trombosediensten. Van belang is daarbij met name het percentage patiënten dat zich tussen de streefgrenzen bevindt met hun uitslag.

In 2012 was de Trombosedienst van het Deventer Ziekenhuis de best presterende, zowel bij de patiënten die langer dan 6 maanden gecontroleerd worden als bij de groep patiënten die 2 tot 6 maanden in de trombosedienst zaten. De toppositie heeft de Deventer Trombosedienst overigens al vele jaren.

Plaats een reactie