Deventer KNO-arts gebruikt navigatie voor neusbijholteoperatie

In het Deventer Ziekenhuis is vrijdag 19 augustus 2011 de eerste neusbijholteoperatie met behulp van navigatie uitgevoerd. Dankzij deze techniek kan heel nauwkeurig worden geopereerd zodat de kans op beschadigingen verder wordt verkleind.

In Nederland zijn zo’n 500.000 patiënten die een chronische ontsteking aan de neus- en neusbijholten hebben. Het gevolg is vaak een verstopte of lopende neus, hoofdpijn, pijn in het aangezicht en/of een verminderde reuk. Artsen behandelen de aandoening veelal met zoutspoelingen, corticosteroiden of antibiotica. Helpen deze medicijnen niet, dan kan een operatie worden overwogen. Jaarlijks worden in Nederland zo’n 10.000 neusbijholteoperaties verricht.

Nauwkeurig
Een operatie aan de neusbijholten is echter niet geheel zonder risico’s. Hoewel de KNO-artsen met fijne instrumenten, goede camera’s en monitoren werken, bestaat de kans dat er complicaties ontstaan, zoals bloedingen, oogletsel of een defect in de schedelbasis. Ook is het zicht met de endoscoop soms belemmerd en worden markeringspunten niet gezien door een ontsteking of peroperatieve bloeding.

Deventer Ziekenhuis
In Deventer is vrijdag apparatuur gebruikt die de KNO-arts helpt bij het navigeren in de neusbijholten. Vóór de operatie wordt de CT scan van de patient gekoppeld aan het te opereren gebied door herkenningspunten op het gelaat van de patient in de computer op te slaan. Tijdens de operatie kan de positie van het instrument van de KNO-arts in 3 dimensies op de CT scan worden weergegeven. Hiermee kan de arts tot op 1-2 mm nauwkeurig zien waar hij werkt.

Genavigeerde neusbijholtechirurgie heeft inmiddels zijn waarde bewezen en wordt in 10 regionale ziekenhuizen – waaronder nu dus ook in Deventer – gebruikt. In het Deventer Ziekenhuis worden gemiddeld 150-200 FESS operaties per jaar verricht. Neusbijholtechirurgie is een van de speerpunten van de vakgroep KNO Heelkunde.

Plaats een reactie