Slimme deurklink beschermt kinderen

Veel ouders kennen het probleem. Ze worden even afgeleid en voor ze het weten zit peuterlief halverwege de trap of loopt hij op straat, omdat het kind zelf de deuren open kan krijgen. Doodeng natuurlijk, maar moeilijk te voorkomen. Tot deze week tenminste. Vanaf vandaag is er een oplossing voor dit probleem: een nieuwe deurklink met de naam ‘Lockx’. Twee Nederlandse broers bedachten de slimme kindveilige deurklink. Door toepassing van de Lockx kan een klein kind de deur niet zelf openen, terwijl dat voor volwassenen ‘kinderspel’ is.

“Het idee is inderdaad heel eenvoudig”, vinden ook Bart en Koen van Laerhoven die de kindveilige deurklink samen hebben bedacht. Zoals wel vaker gebeurt bij schijnbaar eenvoudige oplossingen, vragen mensen zich af waarom dit niet eerder is verzonnen.

Op het eerste gezicht gaat het om een normale deurklink. Het verschil is dat er op de kop van de klink een knop zit. Druk je die knop niet in terwijl je de klink beetpakt, dan werkt de deurklink niet. De klink maakt dan wel zijn neerwaartse beweging maar zonder dat de deur geopend wordt. “Een kinderhand is niet sterk genoeg om dat knopje in te drukken”, vertelt Van Laerhoven. “Voor een volwassene is dat echter geen enkel probleem.”

De druk waarmee de knop moet worden ingedrukt is zo ingesteld dat iets oudere kinderen wél zelf de deur kunnen openen.

De broers Van Laerhoven stuitten op het probleem toen het gezin van broer Koen zich uitbreidde. Koen was verbaasd dat voor dit probleem nog geen oplossing was gevonden.

Als vader van vijf kinderen is hij samen met broer Bart maar eens om tafel gaan zitten en hebben ze een echte oplossing bedacht. De oplossing moest praktisch zijn en tijdelijk van aard. Zo werd het idee van een kindveilige deurklink geboren. De kindveilige deurklink vervangt een bestaande klink, zonder aanpassingen aan deur of sluitwerk en is overal toepasbaar.

De reacties hierop waren zo goed dat dit idee een vervolg moest krijgen. Het ontwerp van de klink is fraai maar neutraal, zodat het in ieder huis gebruikt kan worden. De slimme deurklink wordt vooralsnog alleen via de website www.lockx.nl verkocht.

Categorieën Niet gecategoriseerd Tags

Plaats een reactie