Derde Week tegen Eenzaamheid in voorbereiding

Met het thema ‘Kom de deur uit‘, organiseert Coalitie Erbij voor het derde achtereenvolgende jaar de Week tegen Eenzaamheid, van 26 september t/m 5 oktober 2012. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst één op de drie Nederlanders zich regelmatig eenzaam tot zeer eenzaam voelt. Eenzaamheid is niet alleen een probleem voor het individu zelf maar ook voor de samenleving: mensen die zich eenzaam voelen lopen een verhoogd risico op gezondheidsproblemen.

Week vol activiteiten
Met het thema ‘Kom de deur uit’ onderstreept Coalitie Erbij het belang van het ondernemen van activiteiten buitenshuis. Mensen die zich eenzaam voelen ervaren vaak te weinig goede contacten. Juist het ondernemen van activiteiten buiten de deur biedt mogelijkheden om mensen te ontmoeten en om nieuwe contacten te leggen.
De hele Week staat in het teken van verschillende activiteiten om ‘de deur uit te gaan’; van culturele uitstapjes tot georganiseerde gezamenlijke maaltijden en van wandelingen in de natuur tot sportactiviteiten. Organisaties uit de wereld van sport, cultuur, natuur, horeca, gezondheidszorg en welzijn zetten zich hiervoor in tijdens de Week tegen Eenzaamheid.

Openingsseminar 26 september 2012
De aftrap van de Week tegen Eenzaamheid vindt plaats op woensdag 26 september met het seminar ‘Kom de deur uit’. Tijdens het seminar presenteert Coalitie Erbij de laatste onderzoeksresultaten over eenzaamheid en ‘de deur uit gaan’. Vervolgens gaan de aanwezigen in verschillende workshops aan het werk met urgente vraagstukken rondom het thema eenzaamheid. Iedereen kan twee workshops bijwonen. Het uitgangspunt is dat er gezamenlijk nieuwe kennis wordt ontwikkeld over het bestrijden van eenzaamheid. Heeft u belangstelling voor het seminar, meldt u dan aan via week@coalitieerbij.nl.

Koploperssteden
Er zijn verschillende koploperssteden die voorop lopen in de strijd tegen eenzaamheid. Een koplopersstad besteedt in de Week tegen Eenzaamheid extra aandacht aan dit onderwerp. In samenwerking met Coalitie Erbij werken deze steden aan een geïntegreerde aanpak op lokaal niveau om eenzaamheid te bestrijden. De koploperssteden zijn Almere, Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Weert en Zoetermeer.

De Langste Eettafel van Nederland
Daarnaast vinden er door het land allerlei eetfestijnen plaats onder de noemer ‘de Langste Eettafel van Nederland’. Het doel is dat in de Week tegen Eenzaamheid 20.000 mensen aanschuiven aan georganiseerde eettafels door het land. De tafels worden virtueel met elkaar verbonden en zo ontstaat de Langste Eettafel van Nederland. Welzijnsinstellingen, bedrijven, sportverenigingen en particulieren worden opgeroepen om een Eettafel te organiseren.

Workshop voor vrijwilligers
Er zijn natuurlijk tal van vrijwilligers actief om mensen uit een sociaal isolement te halen. Om de vrijwilligers extra bagage mee te geven over wat wel en wat juist niet ondersteunend is voor eenzame gasten / cliënten worden er op 20-tal plaatsen in Nederland workshops aangeboden. Van Groningen tot Dordrecht en van Weert tot Lelystad.

Kijk voor meer informatie over de Week tegen Eenzaamheid en alle activiteiten die plaatsvinden op www.komdedeuruit.nl

Plaats een reactie