Derde Foreest Juniorsymposium in MCA: weten wat sport met je lijf doet

Vijftig Alkmaarse basisschoolleerlingen buigen zich op donderdag 25 november in Medisch Centrum Alkmaar (MCA) over het thema ‘Weten wat sport met je lijf doet’. Het is het thema van het derde Foreest Juniorsymposium, waarin wetenschap en gezondheidszorg centraal staan. Met het symposium wil het MCA jongeren op een andere manier met het ziekenhuis laten kennismaken, namelijk als een plek waar je ook kunt leren en werken.

In aanloop naar het symposium is www.foreestjunior.nl gelanceerd, een informatieve website die jongeren meeneemt langs ‘belevenissen’ als lucht, lol, sterk, hart, plus, game en rek. Op 25 november gaan de leerlingen zelf aan de slag met deze onderwerpen.
Hoe verslavend is een computerspel? Wat is een spier en hoe train je je spieren? Hoe leuk is sporten en moet dat altijd veel geld kosten?

Tv-persoonlijkheid Sipke Jan Bousema start op donderdagochtend met het algemene programma. Samen met Bas van de Goor, voormalig profvolleyballer die een lezing houdt over sporten, brengt hij aan de hand van stellingen de discussie over sporten op gang. Wat gebeurt er als je lichaam zuurstof niet opneemt zoals het zou moeten? Wat moet je eten voor je aan een (top-) sportwedstrijd gaat beginnen?

Het Foreest juniorsymposium is gericht op leerlingen van groep 8 van diverse Alkmaarse basisscholen. Vijftig van hen komen naar het symposium en delen de opgedane kennis en ervaringen daarna met hun klasgenoten. Van tevoren is op de scholen al gewerkt met specifiek lesmateriaal. Kinderen vertellen er over hun ervaring met het MCA, terwijl artsen en medewerkers een beeld schetsen van hun werk in het ziekenhuis en dat wat zij voor kinderen kunnen betekenen. Het symposium wordt afgesloten met een (gezonde) lunch.

Met het symposium wil het MCA jongeren met het ziekenhuis laten kennismaken als een plek waar je kunt leren en werken. Het Foreest Juniorsymposium is een initiatief Foreest Medical School, MCA, GGD, gemeente Alkmaar en de onderwijsinstellingen SAKS-SKB (Stichting Alkmaarse Katholieke Scholen en Stichting Katholiek Basisonderwijs Bergen) en Ronduit.

Plaats een reactie