Dementie mogelijk te voorspellen met hersenscans

Geheugenproblemen kúnnen een voorbode zijn van dementie. Met de nieuwste hersenscantechnieken is het wellicht mogelijk een inschatting te maken. Dit staat in een artikel in de Monitor, het magazine van Erasmus MC voor externe relaties.

Vergeetachtigheid
Ouderen met een Mild Cognitive Impairment (MCI) hebben geheugenklachten die ernstiger zijn dan vergeetachtigheid passend bij hun leeftijd. De stoornissen kúnnen een voorstadium zijn van dementie.
Neuroloog Niels Prins heeft een beurs ontvangen van de Hersenstichting om te onderzoeken of op basis van hersenscans is te voorspellen bij wie MCI uitmondt in dementie. Daartoe werken de afdelingen Neurologie, Geriatrie, Radiologie en Neurologie van het Erasmus MC samen. De studie is in de zomer van 2008 van start gegaan en bestrijkt in totaal drie jaar.

Functies
De deelnemers aan het onderzoek worden getest om te beoordelen welke functies in het verstandelijk vermogen al of niet gestoord zijn. Elk jaar worden de neuropsychologische scores opnieuw gemeten. Na drie jaar stellen de onderzoekers vast of en welke vorm van dementie de deelnemende ouderen hebben ontwikkeld.

Plaats een reactie