Defibrillator op straat redt levens

Voordat de ambulance met sirenes de hoek om komt, is 58 procent van de patiënten al aangesloten op een AED (Automatische Externe Defibrillator) uit een van de kastjes met het groene logo.

Defibrillator-ehbo-vereniging-maarn-maarsbergenDefibrillator EHBO-vereniging Maarn-Maarsbergen

Dat laten de nieuwste resultaten zien van het Arrest-onderzoek in Noord-Holland. Cardioloog Ruud Koster schrijft er deze week over in Medisch Contact.

Door: Heleen Croonen

De afgelopen zes jaar is het aantal reanimaties met AED enorm gestegen; van 20 procent in 2006 naar 58 procent in 2012. Dat werpt zijn vruchten af, want het aantal patiënten dat levend uit het ziekenhuis wordt ontslagen is ook flink gestegen. In 2012 zijn 61 patiënten levend ontslagen uit het ziekenhuis, waarbij één AED-schok voldoende was om de bloedsomloop te herstellen. Dat waren er in 2006 nog maar 19. Deze resultaten komen uit het Arrest-onderzoek, dat onder leiding staat van cardioloog Ruud Koster. Burgerhulpverleners krijgen in dit onderzoek een sms van de meldkamer om assistentie te verlenen bij gebruik van de AED. Vertaald naar heel Nederland zouden dan meer dan 400 patiënten met één AED schok al gered zijn geweest.

Er zijn naar schatting 60.000 tot 80.000 defibrillatoren verkocht. De AED is daardoor overal te vinden en redt veel levens, maar dat zouden er nog meer kunnen zijn volgens Koster. Doordat de AED de bloedsomloop vaak zelf weer op gang weet te brengen, hoeft de ambulancebemanning niet meer te defibrilleren bij aankomst. Gevolg kan echter zijn dat de ambulancemedewerkers niet eens weten dat er sprake was van ventrikelfibrilleren, of dat de AED is gebruikt. Ook wanneer zij wel op de hoogte zijn, komt de informatie uit de AED niet altijd terecht bij de behandelend artsen in het ziekenhuis. De behandelend arts in het ziekenhuis mist namelijk een verbinding met het apparaat, dat te vinden is op straat of in winkelcentra. Hij weet soms niet dat het is gebruikt, en wat er is gemeten.

Cardioloog Ruud Koster laat drie praktijkvoorbeelden zien waarbij behandelend artsen niet wisten dat de patiënt was gedefibrilleerd met de AED. Een gevaarlijke situatie, want patiënten werden vervolgens niet goed behandeld. De dokters wisten niet waardoor de patiënt ineen was gezakt en gaven de verkeerde behandeling. Zeker bij bepaalde vormen van ventrikelfibrilleren geeft dit een grote kans op herhaling en op een dodelijke afloop. Het uitlezen van de AED’s door het ziekenhuis is niet eenvoudig op te lossen.

Ambulancemedewerkers hebben wel wat anders aan hun hoofd wanneer zij iemand ophalen dan het uitlezen van de AED. ICT-verbindingen tussen AED en ziekenhuis zijn er niet en ze zouden erg kostbaar zijn. Niemand staat te springen om dit te financieren, aldus Koster.

Meer informatie
Inzet AED nog niet optimaal
Geen voordeel AED’s in ziekenhuis
Website brengt alle AED’s in Nederland in kaart