Waarom eet je te veel?

Met Waarom eet je te veel? kijkt Deepak Chopra verder dan je eetgedrag alleen. Onder de neiging naar te veel eten liggen andere, diepere verlangens verborgen. Volgens Chopra moeten we ons afvragen of we wel werkelijk voedsel willen of dat we eigenlijk verlangen naar iets anders.Zoals het verlangen naar liefde, naar waardering of naar rust.

Eetgewoonten
Chopra confronteert je met je eigen gewicht en eetgewoonten: hoe zijn ze zo ontstaan? Hij laat ons kijken naar het probleem dat ons aanzet tot eten. De oorzaken zijn bij iedereen anders. Door erachter te komen wat ons aanzet tot meer eten kunnen we, mede door de praktische tips en oefeningen uit het boek, controle krijgen over ons eetgedrag.

Deepak Chopra
Deepak Chopra

In dit boek verwerkt Chopra inzichten uit de westerse en alternatieve geneeskunde, met pure en heerlijke recepten uit het Chopra Center. Daarnaast vinden we in dit boek ook verschillende meditatieoefeningen.

Deepak Chopra heeft meer dan vijftig boeken geschreven, die zijn vertaald in ruim dertig talen. Vele hebben op de bestsellerlijsten van The New York Times gestaan. Ook in Nederland is Chopra de grootste auteur op het gebied van zingeving.

Boekgegevens
– Titel: Waarom eet je te veel?
– Auteur: Deepak Chopra
– ISBN: 97890 2155 813 4
– Pagina’s: 288
– Prijs: € 10,-
– Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
– Verschijningsdatum: 30 december 2014

Deepak Chopra Waarom eet je te veel

1 gedachte over “Waarom eet je te veel?”

  1. Waarom eet je teveel? Liefde? Zelfvertrouwen? Vrede?

    In dit boek schijnt Chopra met een heel ander licht naar de oorzaken van overgewicht, eetbuien en dieetpogingen.
    Vanuit zijn holistische benadering creëert hij een visie waarom mensen teveel eten en kijkt naar de samenhang van gevoelens, gedachten en acties.

    Chopra zegt dat als je niet bewust leeft heb je je levensverhaal niet onder controle en ben je breinmarionet, dit betekend dat de keuzes die maakt niet echt de jouwe zijn maar mechanische herhalingen van eerder gemaakte keuzes.
    Een onbewuste levensstijl ontkoppelt je van moeilijke situaties, op korte termijn voelt dat als een opluchting want je gevoeligheid voor pijn is minder sterk. Op langere termijn ben je als ‘niet bewust’ persoon moeilijke situaties teveel aan het vermijden. De negativiteit die je probeert buiten te sluiten wordt niet verholpen en belangrijke beslissingen worden uitgesteld.

    Typische kenmerken van een niet bewust persoon zijn ‘impulsiviteit, depressiviteit, angstgevoelens, rusteloosheid, slachtoffergedrag, hulpeloosheid’.
    Als je bewust leeft heb je controle over je impulsen en meer geruststellende gedachten. Bijvoorbeeld ‘ ik moet vooruit plannen, ik heb de touwtjes in handen, ik weet wat ik doe’.
    Typische kenmerken van een bewust persoon zijn ‘interesse, nieuwsgierigheid, innerlijke rust, wakker zijn en openheid’.

    Om bewuster met je lichaam en geest om te gaan geeft Chopra in zijn boek ook praktische tips zoals zijn ‘stop eetbui’
    Door te stoppen met wat je doet, het nemen van een ademhaling pauze van 1 minuut, het observeren van je lichamelijke gewaarwordingen en verder te gaan met je bewustzijn. Daarnaast staan er nog talloze manieren en meditaties beschreven waardoor je meer verbinding kunt krijgen tussen je lichaam en geest.

    Maar het boek gaat niet alleen over psychologische aspecten, Chopra maakt ook gebruik van zijn medische achtergrond, kennis over Aryuveda en de voedingswetenschap. Zo schrijft hij over de hormoonbalans in het menselijk lichaam en hoe bewerkte voedingsmiddelen daar een grote invloed op hebben.

    In het laatste deel van het boek geeft hij maaltijd suggesties en staan een aantal recepten. Deze recepten zijn niet de makkelijkste omdat er erg veel ingrediënten gebruikt worden, soms wel meer dan 15 ingrediënten Ook zijn de recepten niet goed toepasbaar omdat veel ingrediënten (tamari, jimc) niet vaak gebruikt worden in de Nederlandse keuken. De essentie van de recepten is wel duidelijk. Hij maakt veel gebruik van kruiden, groente, fruit, peulvruchten, tarwe, rijst, bonen, noten, zaden en pitten. Chopra eet veganistisch en neemt dus ook geen producten als eieren, zuivel en vis.

    Samenvattend is het een duidelijk, inspirerend boek wat met liefde en begrip voor de mens is geschreven. Een echte aanrader als je open staat voor een combinatie tussen een Westerse- en een alternatieve kijk op gezondheid en geneeskunde.

    Beantwoorden

Plaats een reactie