Deens bezoek oncologische revalidatie Meander Medisch Centrum

De afdeling Revalidatiegeneeskunde van Meander Medisch Centrum is voorloper in Nederland op het gebied van oncologische revalidatie. Patiënten met kanker die na hun behandeling klachten houden als vermoeidheid, conditievermindering, angst en onzekerheid kunnen in Meander terecht voor revalidatieprogramma’s op maat. Om ervaringen uit te wisselen, bezochten dr. Bo Andreassen en dr. Sofie de Fine Licht van de Deense Cancer Society op 10 november de afdeling Revalidatiegeneeskunde van Meander Medisch Centrum in Baarn.

Nederland heeft in vergelijking met andere landen een hoge standaard aan revalidatie voor kankerpatiënten beschikbaar. De integrale kankercentra hebben een landelijke richtlijn ‘Oncologische revalidatie’ ontwikkeld die wereldwijd uniek is. In Meander Medisch Centrum kunnen alle patiënten die behandeld worden voor kanker een gesprek met de revalidatiearts krijgen. Ook palliatieve patiënten, voor wie verdere behandeling niet meer mogelijk is. Meander loopt hierbij vooruit op de landelijke richtlijn, die eind dit jaar gereed is. Ook neemt Meander deel aan de zogenoemde ‘PACT’-studie, een onderzoek naar het effect van fysieke beweging tijdens kankerbehandeling. Dr Miranda Velthuis, werkzaam bij het Integraal Kankercentrum Midden Nederland, gaf hierover tijdens de bijeenkomst een korte presentatie.

Diverse revalidatieprogramma’s
Revalidatiearts dr. Jan-Paul van den Berg gaf zijn Deense collega’s uitleg over de diverse revalidatieprogramma’s die Meander biedt: individuele therapie of in groepsverband, gericht op bewegen, verantwoord met energie omgaan, psychosociale begeleiding of een combinatie hiervan. Een patiënt die de groepsbehandeling in Meander volgde, vertelde over haar ervaringen. Psycholoog Marian Rikkert ging dieper in op de therapeutische mogelijkheden bij depressies en patiënten met extreme vermoeidheidsklachten. Tot slot lichtte ergotherapeut Greke Hulstein ‘de Activiteitenweger’ toe. Een unieke methode, waarbij revalidatiepatiënten vaststellen hoe ze hun activiteiten per dag in kunnen delen, zonder zichzelf over- of onder te belasten. Hierdoor houden zij de planning van hun activiteiten zelf in de hand.

Internationale samenwerking

Dr. Andreassen is hoofd van de afdeling Documentation and Development, Patient support Department van de Deense Cancer Society. Hij is verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de oncologische revalidatie in Denemarken. Dr. de Fine Licht, staflid van de Deense Cancer Society, is verantwoordelijk voor de voortgang van een nieuw programma voor oncologische revalidatie, dat zich richt op fysieke activiteit, voeding, slaap en mentale ondersteuning. Revalidatiearts Jan-Paul van den Berg kijkt terug op een geslaagde middag: “Het was erg nuttig om ervaringen uit te wisselen en mogelijk het begin van een internationale samenwerking!”

Plaats een reactie