Deelnemers gezocht voor gratis stoppen met roken programma

Dat roken niet gezond is, weten we allemaal. Toch is het voor rokers vaak moeilijk om te stoppen. De Universiteit Maastricht biedt 1500 rokers de kans om kosteloos deel te nemen aan een online stoppen met roken programma. Het ondersteuningsprogramma maakt deel uit van een onderzoek van de UM.

Sinds ondersteuning bij stoppen met roken door de basisverzekering vergoed wordt, zijn er veel mensen die van dergelijke programma’s gebruik willen maken. Echter niet iedereen die wil stoppen, vindt passende ondersteuning. Veel programma’s hebben verplichte bijeenkomsten die niet voor iedereen in te passen zijn in hun drukke bestaan. Speciaal voor die groep mensen heeft Universiteit Maastricht een online stoppen met roken programma ontwikkeld, SteunbijStoppen.nl. Tijdens het programma krijgen mensen persoonlijke adviezen en tips om zich voor te bereiden op het stoppen met roken en het stoppen vol te houden. Mensen kunnen zichzelf via internet aanmelden en kunnen het programma op tijdstippen volgen waarop het hen uitkomt. De UM gaat onderzoeken of dit online programma kan helpen mensen voorgoed van het roken af te helpen.

Onderzoekster Nicola Stanczyk en haar team zoeken 1500 rokers die online op maat gemaakte adviezen gaan krijgen als ondersteuning bij het stoppen met roken. Niet alleen mensen die op korte termijn willen stoppen zijn welkom, ook rokers die binnen een half jaar willen stoppen kunnen zich aanmelden. “Vooral dat laatste maakt ons programma interessant. Je hoeft niet meteen te willen stoppen, we geven ook ondersteuning aan die mensen die er pas over een paar maanden klaar voor zijn”, aldus Nicola. “Een ander voordeel van ons programma is dat het helemaal gratis is. Bestaande programma’s vallen vaak onder het eigen risico van de zorgverzekeraar. Dus mensen die alleen ondersteuning zoeken en geen medicatie willen voor het stoppen met roken, (of die voor eigen rekening aanschaffen), hoeven bij ons niet het eigen risico aan te spreken.”

Aanmelden
Alle rokers die nu of binnen 6 maanden willen stoppen met roken kunnen zich aanmelden via www.SteunbijStoppen.nl. Als extra stimulans maakt iedereen die het programma doorloopt ook nog kans op 1 van de 100 prijzen van 100 euro, die onder de deelnemers worden verloot.

Plaats een reactie