Debat op 2: Eigen schuld eerst

Zo’n 230.000 Nederlanders hebben problematische schulden, samen goed voor 6 miljard euro aan niet betaalde rekeningen per jaar. Daarnaast stijgt de werkloosheid, daalt de koopkracht en krijgen talloze mensen hun huis niet verkocht.

Debat op 2, zaterdag 17 september om 20.25 uur bij de live op Nederland 2 (KRO/NCRV)

In de tweede uitzending van het nieuwe KRO/NCRV-programma Debat op 2 gaat presentator Arie Boomsma in debat over onze schulden. Hebben we ons zélf wel voorbereid op deze mindere tijden? Of hebben we altijd op te grote voet geleefd en krijgen we daar nu de rekening van gepresenteerd?

Wie schulden maakt, moet op de blaren zitten, en zijn problemen niet op de samenleving, de Grieken of de politiek afschuiven. Hebben we als burgers in deze tijden een eigen verantwoordelijkheid? Arie Boomsma praat zaterdagavond live vanuit het Geldmuseum in Utrecht met mensen met schulden, deurwaarders en schuldhulpverleners. Ook is te gast Tweede Kamerlid Arie Slob (Christen Unie).

De Miljoenennota is al uitgelekt en het ziet er naar uit dat we de komende jaren de buikriem weer flink moeten aantrekken. Opnieuw gaan we de recessie voelen in onze portemonnee. En dat terwijl we al genoeg moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Steeds meer mensen kunnen het niet meer bolwerken. Ondertussen vragen steeds meer burgers zich af waarom er nog geld wordt gegeven aan Griekenland, een land dat op een faillissement lijkt af te stevenen. Sceptici vragen zich af of we de lening aan de Grieken ooit nog terugzien. Zelfs Jan-Kees de Jager, de minister van Financiën, kan niet met stelligheid zeggen dat de Griekse lening wordt afgelost. Een veel gehoord geluid is dat we eerst maar onze eigen schulden moeten aflossen en zorgen dat we de boel in Nederland financieel op orde hebben.

Debat op 2 is een journalistiek discussieprogramma dat tegenstellingen over actuele thema’s behandelt. Meepraten op Twitter kan via #debatop2.

Plaats een reactie