De wijze les van het Songfestival

Toen The Common Linnets voor het eerst ‘Calm after the Storm’ zongen bij De wereld draait door, waren de meningen verdeeld over ‘ons’ Songfestival-liedje.

The Common Linnets, Waylon, Eurovisie Songfestival 2014Waylon met hoed op het Eurovisiesongfestival 2014. Fotograaf: Albin Olsson.

Het was saai en had geen Songfestival-potentie. Te weinig franje en hoge noten en allerlei rifrafjes én de hoed van Waylon was belachelijk.

Door: Ilonka Ketzer

Vanaf het begin vond ik het een mooi liedje. Sinds mijn burnout heb ik sowieso een voorkeur voor rustige muziek, omdat ik helemaal tureluurs en overprikkeld word van die theatrale snelle nummers vol hysterische uithalen. Het overprikkeld raken door lawaai of drukte is één van de dingen waar ik na mijn burnout nog steeds last van heb. Ik kan niet meer zo goed tegen lawaai en harde geluiden. Regelmatig vermijd ik alle drukte van buiten en zoek ik de rust op van mijn eigen huis met een rustig muziekje. Onze inzending voor het Songfestival past daar heel goed bij.

De hoed van Waylon vond ik natuurlijk ook verschrikkelijk lelijk, maar ik loop ook elke dag op de meest lelijke laarzen. Die UGGS zitten nu eenmaal lekker. Ik ben dus wel de laatste die commentaar kan en zal geven. ‘Laat die jongen toch’, denk ik dan. Maar niks hoor. Er kwam een storm van kritiek en bijna heel bekend én onbekend Nederland was het erover eens : Europa zou het helemaal niks vinden en Ilse en Waylon zouden voor het oog van miljoenen televisiekijkers ‘onmeunig’ afgaan om een kreet van Ilse de Lange te gebruiken.

Maar Ilse en Waylon legden alle kritiek naast zich neer en vaarden hun eigen koers. Zij hadden vertrouwen in hun eigen kunnen en hadden vanaf het begin een goed gevoel over het liedje. En dat werkte. Ze werden tweede. Tweede! De beste prestatie sinds Teach Inn in 1975 het festival won. En zo werden vele criticasters de mond gesnoerd. Zij zijn nu stil na deze storm.

De wijze les die we uit het songfestival kunnen halen is om, ondanks kritiek van buitenaf, toch je eigen pad te bewandelen. Dus blijf altijd vertrouwen hebben in je eigen kunnen ondanks dat anderen twijfels hebben. Vertrouw op jezelf en volg je eigen weg. Dan komt het uiteindelijk altijd goed.

Want een vogel vertrouwt niet de tak waar hij op zit, maar in zijn eigen vermogen om te vliegen!

Plaats een reactie