De waslijn als inspiratie voor een bijzonder fotoboek

In de derde week van oktober 2011 week verschijnt het fotoboek “Clotheslines, the binding factor”, met prachtige foto’s van waslijnen van over de hele wereld van maar liefst 35 verschillende fotografen uit binnen- en buitenland. Het boekje geeft een fascinerend beeld van de verschillende manieren van wasdrogen in de wereld en een intiem inkijkje in de linnenkast.

Culture verschillen in waslijnen
De waslijn is een wel heel alledaags thema, maar dreigt door het toenemende gebruik van de wasdroger bijna uit het Nederlandse straatbeeld te verdwijnen. Het zojuist verschenen fotoboek laat zien hoe jammer dat zou zijn. De waslijnen in “Clotheslines, the binding factor” maken in de eerste plaats zichtbaar dat wasgoed weliswaar universeel is, maar dat iedere cultuur zijn eigen manier van was drogen heeft. Variërend van de stereotype waslijnen aan de dijk op Marken, tot aan de stokken met was in Singapore. Daarnaast geven de foto’s stuk voor stuk de schoonheid van zoiets simpels als een waslijn weer, en geeft het bekijken van al die bont gekleurde, wapperende was in de wind je op slag een vrolijk gevoel.

De waslijn bindt fotografen
Het fotoboek “Clotheslines, the binding factor” is op een ongebruikelijke manier tot stand gekomen. Twee jaar geleden stuitte Marieke Cambeen, de samensteller en uitgever van het boek, op een weblog met tientallen foto’s van waslijnen van verschillende fotografen. Zelf was ze ook al jaren geïntrigeerd door de vele fotogenieke waslijnen in onder meer Zuid-Europa en Azië, en naar nu bleek was ze niet de enige. Het idee ontstond om een fotoboek te maken van de mooiste waslijnfoto’s van haarzelf en die van andere fotografen, die vrijwel allemaal enthousiast reageerden. Ook via de foto site Flickr.com werd een aantal prachtige foto’s gevonden en werden de fotografen benaderd. De waslijnen blijken hiermee met recht een “binding factor”.

Originele vormgeving
“Clotheslines, the binding factor” is op een originele manier vormgegeven en onderstreept door het langwerpige formaat van het boekje en de onafgebroken reeks van foto’s die doorloopt over alle pagina’s het effect van een lange waslijn. Het boek is in eigen beheer uitgegeven en is te bestellen viawww.tendedero.nl.

Boekgegevens
Titel: Clotheslines: the binding factor
ISBN: 978 90 8173 250 5
Uitgever: Tendedero Books
Prijs: € 15.95

Plaats een reactie