De vrijwilliger van nu is veeleisend

Dat stelt Eva van Baren van de Erasmus Universiteit Rotterdam in magazine INZET van januari 2012. De vraag is niet meer: wat kan de vrijwilliger voor de organisatie doen, maar wat kan de organisatie voor de vrijwilliger doen.

Vrijwilligers verwachten dat alles goed is voorbereid, dat ze ondersteuning en training krijgen en dat het vrijwilligerswerk aantrekkelijk wordt gemaakt. De flex- en de onlinevrijwilliger doen hun intrede.

Moderne vrijwilliger
Ook al is Nederland een echt verenigingsland en doet meer dan 40% van alle Nederlanders een of andere vorm van georganiseerd vrijwilligerswerk, toch zie je dat de moderne vrijwilliger zich steeds minder makkelijk bindt aan een vrijwilligersorganisatie. Toch is dit volgens Van Baren geen reden om pessimistisch te zijn: ‘Vrijwilligerswerk is nog steeds in; mensen zijn nog steeds ten volle bereid om zich in hun vrije tijd ergens voor in te zetten. Het blijkt dat als mensen rechtstreeks gevraagd worden, ze vaak best iets vrijwilligs willen doen. Je moet het ze alleen wel vragen. Het is ook een kwestie van je verlegenheid opzij zetten.’ Wel zullen vrijwilligersorganisaties steeds creatiever moeten worden om vrijwilligers aan zich te binden. Van Baren geeft in het artikel tips en adviezen.

Verder in INZET
In het magazine INZET vertellen vijf jongeren waarom zij vrijwilligerswerk doen: je leert ervan, ontwikkelt jezelf en bent positief bezig. Ook wordt aandacht besteed aan Home-Start: vrijwilligers geven opvoedondersteuning aan gezinnen die dat nodig hebben. Zowel een moeder als een vrijwilligster vertellen wat ze ervan hebben geleerd. Met het hele gezin vrijwilligerswerk doen kan via het project ‘Gezinnen: Present!’, waarbij niet de vraag naar vrijwilligers centraal staat maar het aanbod van de gezinnen. Verder in het magazine: een verslag van DVD-opnames voor vrijwillige sportcoaches, de afsluiting van het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk, opa’s en oma’s die zich laten portretteren door kinderen en kinderen die in Wijk bij Duurstede een kijkje achter de schermen nemen bij bedrijven en instellingen in de buurt.

Meer informatie: Het magazine INZET online bekijken of bestellen

Plaats een reactie