De voordelen van waterontharders

Waterontharders (of waterontkalkers) zijn ideaal. Ze zijn gemakkelijk in onderhoud en gaan lang mee: met het juiste onderhoud zelfs 20 tot 25 jaar. Een onderhoudsbeurt is gelukkig maar een keer per jaar nodig. Dit zijn de voordelen van waterontharders voor je op een rijtje.

Geen kalkaanslag

Je herkent het vast: van die smerige witte aanslag in je keuken of badkamer. Kalkaanslag kan overal vormen waar warm water wordt gebruikt. Doordat de beste waterontharders de magnesium en calcium uit het water filteren, kan dit zich niet gaan vormen op je tegels, witgoed of kranen.

Beter voor je apparatuur

Apparatuur slijt sneller door de aanslag van kalk. Denk hierbij aan je waterkoker, koffiezetapparaat, wasmachine en douchekop. Je moet je witgoed dus regelmatig ontkalken om te zorgen dat het goed blijft functioneren en minder snel stuk gaat, maar vaak kost dit veel tijd en arbeid.

Lagere rekening

Met de stijgende energierekeningen is elk beetje dat je kunt besparen mooi meegenomen. Doordat kalk op de verwarmingsonderdelen gaat zitten, duurt het vaak langer voor je apparaten om op te warmen, wat weer meer stroom kost. Door het verwarmingselement vrij van kalk te houden, bespaar je dus wat geld. Mooi meegenomen, toch?

Betere huid & haar

Waterontharders worden ook wel waterontkalkers of waterverzachters genoemd. Uitgedroogd haar komt vaak doordat je water dus te hard is. De droogte komt doordat de kalk in het harde water een laagje vormt op het haar, waardoor oliën en vocht niet goed meer door kunnen dringen. Ongeveer hetzelfde gebeurd ook met je huid. Door een waterontharder te gebruiken, wordt het water ‘zacht’ en is het op de korte én lange termijn aanzienlijk beter voor je huid en haar.

Koffie en thee smaken beter

Zeker niet onbelangrijk: je warme dranken gaan er beter door smaken! Dit omdat de waterontharder mineralen filtert. Bovendien voorkomt het gebruik van zacht water dat (vieze) olieachtige laagje op je koffie, thee en warme chocolademelk.

Schoonmaken gaat makkelijker

Een klusje waar niemand echt naar uitkijkt, maar zacht water maakt het een stuk makkelijker. Bij het ramen lappen, laat het namelijk geen strepen achter zoals hard water dat doet, kalkstrepen genaamd. Ramen en andere oppervlakken drogen streeploos op. En je bent minder tijd kwijt aan het wegboenen van kalk in je badkamer- en keukenapparatuur, dus het scheelt ook nog een schoonmaakmiddelen. Win-win!

Ontkalken

Een waterontharder maakt ontkalking van de waterleiding gemakkelijk en snel. Sterker nog, je hoeft er zelf helemaal niets voor te doen. Doordat er onthard water door je leidingen stroomt, reinigen de leidingen vanzelf. Gemak dient de mens!

Plaats een reactie