De voedingswetenschap heeft genoeg van dieetgoeroes

Wonderdiëten van dokter Frank en Sonja Bakker werken niet en ze hebben geen wetenschappelijke onderbouwing. Je krijgt domweg te weinig eten binnen. Het lichaam kan daar niet tegen. De voedingswetenschap heeft genoeg van die mooie beloftes van dieetgoeroes. Het is tijd voor een tegengeluid.

Er zijn gezonde eetpatronen die wel zijn vol te houden. Ze zijn lekker en bevatten voldoende calorieën. Het boek Gezond eten, gewoon doen van de Wageningse voedingshoogleraar Frans Kok en wetenschapsjournalist Broer Scholtens geeft handwijzers voor een gezond eetpatroon en voorbeelden van recepten die hierbij horen. Het is met kennis aan tafel gaan.

Voor het boek is een voedingsexperiment uitgevoerd. Daaruit blijkt hoe snel het lichaam reageert op een ongezond eet- en beweegpatroon. Het experiment heeft twee maanden geduurd. Proefpersoon Frans Kok heeft eerst een maand ongezond gegeten en daarna een maand gezond. In het laboratorium in Wageningen zijn verschillende bloedmonsters geanalyseerd en in het ziekenhuis in Ede zijn mri-foto’s genomen.

In de ongezonde maand nam Koks gewicht meer dan twee kilo toe. Een groot deel daarvan ging in de buikstreek zitten, in de ongezonde regio van het lichaam. Ook de bloedwaarden lieten al snel een ongunstig beeld zien. In de gezonde maand werd er gegeten volgens officiële voedingsrichtlijnen. Ook de lichamelijke activiteit werd intensiever. De aangekomen kilo’s verdwenen die maand dan ook als sneeuw voor de zon.

In het boek is te lezen hoe wereldwijd onderzoek met grote groepen mensen voedingsadviezen opleveren. De nadruk ligt niet op het verliezen van kilo’s maar op het gezond op gewicht houden van je lichaam. Er wordt besproken hoeveel er gegeten moet worden, welke eetkeuzes de voorkeur hebben en waarom die gezond zijn.

Frans Kok (1950) is hoogleraar Voeding en Gezondheid en hoofd van de afdeling Humane Voeding van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR. Broer Scholtens (1949) werkte bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant.

Boekgegevens
Titel: Gezond eten, gewoon doen
Auteurs: Frans Kok en Broer Scholtens
ISBN: 978 90 351 3625 0
Uitvoering: paperback, ca. 160 pagina’s
Verschijningsdatum: 21 april 2011
Prijs: ca. € 19,95

Plaats een reactie