Energiebedrijf RWE Innogy beschikt sinds maandag 21 mei 2012 over ’s werelds eerste schip dat vier megagrote windturbines kan vervoeren en op zee op een diepte van ruim 40 meter kan opstellen. Het schip, de ‘Victoria Mathias’, is gebouwd in Zuid-Korea. Het heeft rond de 100 miljoen euro gekost.
De eerste klus voor het schip is begin deze zomer de aanleg van het windpark “Nordsee Ost”, waar stroom opgewekt zal worden voor bijna 300.000 huishoudens. Dit park wordt gebouwd op zo’n 30 kilometer van Bremerhaven, ten noorden van het Duitse eiland Helgoland.
Offshore windenergie: energie van de toekomst
Peter Terium, CEO van RWE AG: “Met de doop van de Victoria Mathias luiden wij voor RWE het tijdperk van de commerciële offshore windenergie in de Duitse Noordzee in. En we nemen voor de aanleg van offshore windparken een belangrijk knelpunt weg. Wij hebben offshore windparken nodig om binnen de energieproductie in Europa een ommekeer te weeg te brengen. Daarmee zijn de parken voor RWE een integraal onderdeel van de energielevering van de toekomst.”
Schip is essentieel voor verwenzelijking offshore-plannen
Fritz Vahrenholt, CEO van RWE Innogy, het dochterbedrijf van RWE dat zich richt op duurzame energie, voegt eraan toe: “De Victoria Mathias is het resultaat van een buitengewoon succesvolle combinatie van Koreaans en Europees technisch vakmanschap. Victoria Mathias en haar nog in aanbouw zijnde identieke zusterschip Friedrich Ernestine zijn essentiële onderdelen binnen de aanleg van onze ambitieuze offshore plannen.”
Over het schip, de Victoria Mathias
Het schip is 100 meter lang en 40 meter breed. Het is speciaal ontworpen voor het opzetten van offshore windturbines en is een van de sterkste in zijn soort. Door middel van een satellietgestuurd navigatiesysteem wordt het schip voor bouwwerkzaamheden op zee tot op de centimeter nauwkeurig gepositioneerd. Met zijn uitschuifbare stalen dragers kan het veilig op de zeebodem verankerd worden. De kraan heeft een hijsvermogen van duizend ton. Op de bouwlocatie verandert het schip in een hefeiland van waar af funderingen en windturbines geïnstalleerd kunnen worden.
Bouw Nordsee Ost moet in 2013 gereed zijn
De aanleg van de fundering van het windpark “Nordsee Ost” staat gepland voor deze zomer. Er wordt begonnen met het vervoer van twee funderingsconstructies per week. In aansluiting daarop worden alle 48 windturbines van de 6-MW-klasse naar de locatie gevaren en opgezet. In 2013 moet de aanleg van het windpark voltooid zijn. De windcentrale met een geïnstalleerd vermogen van 295 MW gaat jaarlijks zo’n 295.000 huishoudens in Duitsland van stroom voorzien.
Identiek schip op komst voor bouw windpark bij Wales
Naast Victoria Mathias heeft het bedrijf nog een tweede schip laten bouwen: de qua bouw identieke Friedrich Ernestine. Dit schip is bedoeld voor de bouw van het Gwynt y Môr-windpark (576 MW) vóór de kust van Wales.
Overzicht offshore windenergie bij RWE Innogy
– RWE Innogy exploiteert reeds de offshore windparken North Hoyle (60 MW) en Rhyl Flats (90 MW) voor de noordkust van Wales. Daarnaast heeft de onderneming een belang van 50 procent in de bouw van de 504-MW-windcentrale Greater Gabbard voor de zuidoostkust van Engeland.
– In de Duitse Noordzee ontwikkelt RWE Innogy naast het windpark “Nordsee Ost” ook de parken “Innogy Nordsee 1, 2 en 3”. Deze windcentrales met een geïnstalleerd vermogen van in totaal zo’n 1.000 MW. Ze worden op 40 kilometer ten noorden van de Duitse Wadden aangelegd.
– In België heeft de onderneming een aandeel in het windpark Thornton Bank, waarvan de eerste fase met 30 MW al commercieel in gebruik genomen is.
– Zelfstandig of in samenwerking met partners ontwikkelt RWE Innogy op dit moment grotere projecten zoals Triton Knoll (1.200 MW), Atlantic Array (1.500 MW), Galloper (500 MW) en Dogger Bank (ca. 9.000 MW) in het Verenigd Koninkrijk.
– In Nederland werkt RWE Innogy aan de ontwikkeling van offshore windpark Tromp Binnen (300 MW voor de kust van Callantsoog). Op het vasteland exploiteert het zusterbedrijf van Essent al 12 windparken in Nederland, waaronder ’s lands grootste, windpark Westereems in Noord-Groningen.