De veiligheid van jonge kinderen in huis kan beter

Ouders met een eerste kind zijn onvoldoende voorbereid op mogelijke gevaren in huis. Uit onderzoek van Erasmus MC blijkt onder andere dat driekwart van deze ouders geen traphekje heeft geïnstalleerd en schoonmaakmiddelen onveilig opbergt.

MarindeMarinde controleert even of het traphekje zijn werk ook doet. Fotocredits: Arjan Menger, Assen, Nederland.

De onderzoekers pleiten ervoor dat ouders op tijd maatregelen nemen. Zij publiceerden hun bevindingen online in wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.

In Nederland worden jaarlijks 3700 kinderen van 0 tot 4 jaar behandeld op de eerste hulp als gevolg van een val van de trap in huis. Ongeveer 1400 jonge kinderen worden behandeld voor een vergiftiging. De meeste ongevallen gebeuren bij 1 en 2 jarigen. “Ieder kind dat een ongeluk krijgt wat eenvoudig voorkomen kan worden, is er één te veel”, zegt Hein Raat, hoogleraar jeugdgezondheidszorg bij Erasmus MC. Hij pleit ervoor dat ouders met jonge kinderen op tijd maatregelen nemen.

Dit onderzoek beschrijft voor het eerst hoe het is gesteld met het veiligheidsgedrag van ouders met een eerste kind. Uit het onderzoek blijkt dat 75 procent van de ouders met een eerste kind geen traphekje heeft geinstalleerd, terwijl het kind al wel kan kruipen. Ook het veilig opbergen van medicijnen en reinigingsmiddelen is belangrijk. Ongeveer 75 procent van de ouders bergt schoonmaakmiddelen niet veilig op en dit geldt voor ruim 40 procent van deze ouders als het gaat om medicijnen. “Vaak staan schoonmaakmiddelen laag in een keukenkastje zonder veiligheidshaakje. Dat is een plaats waar kruipende kinderen al snel bij kunnen. Ons advies aan ouders is om niet te wachten met voorzorgsmaatregelen totdat het kind gaat kruipen, want dan loopt het al onnodig gevaar.”

Waarom ouders vooral bij het eerste kind laat veiligheidsmaatregelen nemen is niet precies bekend. Raat: “Wij denken dat deze ouders zich onvoldoende realiseren wat de risico’s kunnen zijn.” Bij ouders met meerdere kinderen is er in een kwart van de gezinnen geen traphekje. Ook bergt ruim 40 procent van deze ouders schoonmaakmiddelen onveilig op en bij medicijnen is dat een kwart van de ouders. “Dit zijn aanzienlijk lagere percentages dan in gezinnen met een eerste kind, maar het kan nog beter.”

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE. Zij maakten gebruik van vragenlijsten die zijn ingevuld door 1439 ouders met kinderen van gemiddeld 7 maanden oud. Het onderzoek is onderdeel van de studie ‘BeSafe’ die is uitgevoerd in samenwerking met VeiligheidNL. Deze studie richt zich op het verbeteren van de voorlichting aan ouders over veiligheid van kinderen door de Jeugdgezondheidszorg in Nederland.

Plaats een reactie