Het Rotterdamse marketing- en IT bedrijf 2Organize is de winnaar van de Hersenbokaal Juryprijs. En het Nederlands Handbal Verbond in Oosterbeek is met 6.655 van totaal 17.534 stemmen verkozen tot de winnaar van de Hersenbokaal Publieksprijs.
De Hersenbokaal is een jaarlijkse prijs voor het bedrijf dat de meeste moeite deed om een werknemer met een hersenaandoening in dienst te houden. Beide prijzen van € 5000 worden vanmiddag uitgereikt in het AFAS Theater in Leusden. Rob Trip verzorgt de presentatie.
In mei jl. meldden 125 werknemers hun leidinggevende aan voor de prijs, daartoe opgeroepen door een radiocommercial. De jury wees vervolgens vijf genomineerden aan. De Hersenstichting plaatste vervolgens vijf korte films van alle genomineerden op www.hersenstichting.nl. Daarna kon het Nederlands publiek via een on line poll een stem uitbrengen op de kandidaten. Beide winnaars dienen het bedrag van € 5000 te besteden aan een project om ook andere mensen met een hersenaandoening de kans te bieden maatschappelijk te participeren.
Winnaar: 2Organize in Rotterdam
De aanmelder, gehandicapt vanaf zijn geboorte, was aanvankelijk ICT-operator. Door toenemende fysieke en mentale klachten heeft hij deze functie moeten opgeven. Hij verzorgt nu de post en bemant de receptie. Daarnaast vervult hij de onofficiële rol van mentor voor vele jongere werknemers in de organisatie.
Winnaar: Het Nederlands Handbal Verbond in Oosterbeek
Na het afsluiten van haar carrière als handbalinternational werd de aanmeldster geconfronteerd met een hersentumor. Hierdoor raakte ze tijdelijk uitgerangeerd. Ze knokte zich terug en zet nu haar ervaring in om jong vrouwelijk handbaltalent te trainen. Haar passie voor de sport is nog onverminderd aanwezig.
Uit het juryrapport: 2Organize
2Organize is volgens de jury toch het pareltje met de meeste glans. 2Organize nam aanmelder Hosman mee na een management buyout en gaf hem te kennen dat hij zich geen zorgen hoefde te maken over zijn toekomst. Zijn plek is gewaarborgd tot aan zijn pensioen. In de organisatie geniet hij veel respect, ook en vooral van jongere werknemers, onder meer vanwege zijn knokkersmentaliteit. Gerard Hosman meldde zijn werkgever, Ronald Morcus, aan omdat hij dagelijks ervaart dat zijn werkgever oog heeft voor de sociale omstandigheden van zijn werknemers, omdat hijzelf dagelijks het gevoel ervaart nog waardevol te zijn voor het bedrijf en omdat Morcus het daarmee mogelijk maakt dat hij nog van betekenis kan zijn voor de maatschappij. De jury ziet deze inzet als een een-op-een vertaling van de doelstellingen van de Hersenbokaal. Ook waardeert de jury de visie van de organisatie: ‘Beschouw je medewerkers als je klanten en investeer in ze, ook als het minder goed met ze gaat. Richt je organisatie daarnaast zo in dat die medewerker graag bij jou werkt, zijn ziel en zaligheid geeft.’ Deze visie lijkt tot in de diepste vezels van de organisatie aanwezig. De factor ‘mens’ heeft organisatiebreed veel aandacht, waarbij wordt gekeken naar ieders’ toegevoegde waarde, maar altijd in relatie tot wat de werknemer is en kan. Met bijzondere omstandigheden, wordt rekening gehouden. Hierbij is volgens de jury sprake van een lange termijn strategie, waarin bewezen ruimte is voor mensen die te maken krijgen met chronische ziekte en langdurige arbeidsuitval. Daarmee heeft 2organize volgens de jury een directeur en management team die zich met ziel en zaligheid voor hún werknemers inzetten en daarmee hun visie actief binnen de organisatie uitdragen. De jury vindt het verhaal van Organize oprecht en eerlijk en een prachtig en sprekend voorbeeld voor heel ondernemend Nederland.
De jury beschouwt de activiteiten en inzet van alle vijf genomineerden voor nu en op termijn van grote maatschappelijke relevantie en hoopt dat hun verhaal een voorbeeld mag zijn voor hun branchegenoten en hen mag inspireren om hun voorbeeld te volgen.
De verhalen van alle vijf genomineerden en het volledige juryrapport kunt u vinden op www.hersenstichting.nl