De toekomst van IVF

“De toekomst van IVF”, noemen de onderzoekers van Voortplantingsgeneeskunde de EmbryoScope. Met dit apparaat kunnen veel beter dan voorheen de beste bevruchte eicellen worden geselecteerd. De Erasmus MC-onderzoekers hebben er een Europese prijs voor gekregen.

Het EmbryoScope-team van Voortplantingsgeneeskunde, met rechts de EmbryoScope. Vlnr: IVF-analisten Sanne de Jong, Amy Dons, Jeroen Speksnijder, oio Christine van de Werken, en Esther Baart.

Op camera
Voor de derde achtereenvolgende keer hebben onderzoekers van Voortplantingsgeneeskunde een ESHRE-award in de wacht gesleept. Ditmaal voor een presentatie over de EmbryoScope, waarmee het IVF-lab van het Erasmus MC een primeur heeft in Nederland. Dit apparaat legt de ontwikkeling van embryo’s vast, om beter te kunnen selecteren welke in aanmerking komen om terug te worden geplaatst in de baarmoeder.

Toekomst
Klinisch embryoloog Esther Baart is ervan overtuigd dat de EmbryoScope de toekomst is voor het kweken van IVF-embryo’s. “Niet alleen verbetert de EmbryoScope de kweekomstandigheden voor de embryo’s, we hoeven ze ook niet meer uit de incubator te halen om ze te beoordelen.”

Pril
Het apparaat bevat een camera die elke 20 minuten een foto maakt. Alle afbeeldingen bij elkaar vormen een filmpje van het ontwikkelende prille kweekje.

Jeroen Speksnijder, de IVF-analist die de winnende presentatie gaf: “In Spanje, Denemarken en Zweden gebruiken ze al een EmbryoScope. In Nederland zijn wij de eersten met zo’n apparaat, dat we nu gevalideerd hebben en gebruikt kan worden voor patiëntenmateriaal”.

Wisselgeld
Esther Baart: “Als embryoloog sta je altijd voor een dilemma. Aan de ene kant wil je onder de microscoop met zorg waarnemen welke eicel er het mooiste uitziet. De selectie vindt namelijk plaats op basis van observatie van het uiterlijk. Aan de andere kant kun je daar maar enkele minuten voor nemen, omdat de eicel buiten de stoof aan een nieuwe atmosfeer wordt blootgesteld, met een andere Ph-graad, een dalende temperatuur en licht. De EmbryoScope lost dat dilemma op. Je kunt continu observeren, zonder dat je qua kweekomstandigheden wisselgeld hoeft te betalen.”

Muizen
Eerst is uitvoerig op embryo’s van muizen getest, vertelt de embryoloog. Het bovenstaande EmbryoScope-filmpje toont de ontwikkeling van een muizenembryo, vanaf 2 uur na de bevruchting tot 96 uur later, wanneer het embryo het blastocyste-stadium bereikt.

Plaats een reactie