De tactieken van teken

De ziekte van Lyme is de laatste jaren aan een flinke opmars bezig. Het proefschrift “Tick tactics” van Fedor Gassner beschrijft onderzoek aan verschilende onderdelen van de ecologie die ten grondslag ligt aan de ziekte van Lyme.

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacteriën van de Borrelia burgdorferi groep. Borrelia wordt door teken die bloed van op muizen en vogels opzuigen opgenomen en kan vervolgens via een nieuwe beet op mens en dier worden overgedragen.

Uit het uitgevoerde onderzoek blijkt dat er grote variatie in de ruimtelijke verspreiding van de schapenteek Ixodes ricinus en hun Borrelia- en overige bacteriële besmettingen bestaat.

Naast seizoensvariatie in tekendichtheden, blijkt dat ook Borrelia infectiepercentages in teken sterk in de tijd kunnen schommelen. Deze verschillen worden mede bepaald door eigenschappen van de vegetatie en door interacties met gastheren, zoals muizen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat runderen die in een bosgebied worden losgelaten de tekendichtheid kunnen verlagen, terwijl in de nog aanwezige teken nog evenveel Borrelia bacteriën worden gevonden. Verder werd ontdekt dat met Borrelia geïnfecteerde teken actiever en beter bestand tegen uitdroging zijn dan ongeïnfecteerde teken.

Dit betekent dat Borrelia bacteriën mogelijk de teek beïnvloeden, om zo de kans op overdracht naar een nieuwe gastheer te vergroten doordat de teek mogelijk meer kansen heeft om zijn gastheer (inclusief de mens) te belagen.

Promotiegegevens
Promotie: F. (Fedor) Gassner
Proefschrift: ‘Tick tactics’, de tactieken van teken
Promotor: prof.dr. W. Takken (Entomologie), prof.dr. M. Dicke (Entomologie)
Co-Promotor: Dr. L. S. van Overbeek
Datum: 29 november 2010, 13:30 uur
Onderdeel: Laboratorium voor Entomologie
Locatie: Aula Wageningen University, Generaal Foulkesweg 1, Wageningen

Plaats een reactie