De rol van verwachtingen in de ontwikkeling van de waterstofauto

Sjoerd Bakker onderzocht in zijn proefschrift hoe emergente technologieën precies met elkaar concurreren. Hij deed dit aan de hand van de ontwikkeling van de waterstofauto. In de strijd om de ‘auto van de toekomst’ te worden, concurreert de waterstofauto onder andere met de elektrische auto. Maar, ook onderling voeren verschillende waterstoftechnologieën strijd om steun van automakers en overheden.

Uit het onderzoek blijkt dat technologieontwikkelaars niet alleen hun eigen optie verdedigen, maar ook nadrukkelijk de concurrentie bekritiseren. Voor de zogenaamde selectoren is het des te meer een uitdaging om de meest belovende opties te herkennen. Recente vooruitgang en een overtuigend ‘pad voorwaarts’ zijn hierbij de belangrijkste criteria.

Ondanks dat de onderlinge strijd van de waterstoftechnologieën een duidelijke winnaar heeft opgeleverd, legt de waterstofauto het momenteel af tegen de elektrische auto. In het verleden zijn te hoge verwachtingen geschapen rondom de waterstofauto die niet waargemaakt zijn. Eenzelfde lot wacht mogelijk ook de elektrische auto. Overheden en bedrijven kunnen slechts een beperkt aantal nieuwe emergente technologieën ondersteunen. Sommige technologieën zullen daardoor steun krijgen, anderen worden afgedankt. Maar hoe worden deze keuzes gemaakt in bedrijven en overheden? Van emergente technologieën is per definitie nog niet bekend wat hun uiteindelijke prijs- en prestatieniveau zal zijn en de vraag is dus niet welke op enig moment de beste is, maar welke het beste zal zijn in de toekomst.

Promotiegegevens
Promovendus: Sjoerd Bakker
Faculteit: Faculteit Geowetenschappen
Proefschrift: Competing Expectations – The case of the hydrogen car
Promotor 1: Prof. dr. ir. H. van Lente
Promotor 2: Prof. dr. E. Worrell
Datum en tijd: 15/4/2011, 10:30
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie