De rol van het Axin-eiwit bij tumorgroei

Het proefschrift van Zeinab Anvarian gaat in op de gevolgen van de ogenschijnlijk subtiele verandering op de vorm en functie van het Axin-eiwit. Mutaties in het gen dat codeert voor Axin, een ‘negative regulator’ van Wnt-signalering, worden frequent gevonden in darm-, lever- en hersentumoren, maar de rol van deze mutaties in het ontstaan van kanker is vooralsnog onduidelijk.

De resultaten van Anvarian tonen aan dat missense-mutaties in het Axin-eiwit de driedimensionale vorm van het eiwit beschadigen waardoor activering van Wnt-signalering plaatsvindt en de tumorgroei bevorderd wordt. De bevindingen leiden tot een nieuw concept waarin het beschadigde Axin-eiwit de versnelde groei van cellen bevordert door een nieuwe functie aan te nemen waarbij andere belangrijke regulerende factoren in de cel ook uitgeschakeld worden.

De resultaten pleiten voor de ontwikkeling van kleine moleculaire chaperonnes die de driedimensionale vorm van eiwitten stabiliseren om de celgroei veroorzaakt door beschadigde eiwitten tegen te gaan.

Promotiegegevens
Promovendus: Zeinab Anvarian
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Axin tumour suppressor function and dysfunction in the Wnt/β-catenin signalling pathway
Promotor 1: Prof. dr. J. Klumperman
Promotor 2: Prof. dr. G.J.A.M. Strous
Copromotor 1: Dr. M.M. Maurice
Copromotor 2: Dr. S.G.D. Rudiger
Datum en tijd: 28/10/2011 10:30
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie