De professor als popster

0
627

Popfestival Lowlands, van 19 tot en met 21 augustus in Biddinghuizen, biedt voor de zevende keer topwetenschappers een podium. Op Lowlands University geven onder meer neurobioloog Dick Swaab en Erasmus MC-geneticus Jan Hoeijmakers college in een volle festivaltent.

Merkwaardig idee
De eerste spreker ooit op Lowlands University was Ruud Lubbers, die college geven op een muziekfestival in 2005 een “een merkwaardig idee” noemde. Maar blijkbaar wel één met een gouden formule, want het project trekt al die jaren veel publiek. Lowlands University is een idee van Coolpolitics, dat hiermee een brug wil slaan tussen jongerencultuur en wetenschap.

Schade en veroudering
Eén van de sprekers is ‘verouderingsprofessor’ Jan Hoeijmakers. Zijn bijdrage wordt prikkelend samengevat in de slogan: ‘Alles wat je altijd al weten wilde maar nooit durfde te vragen over DNA-schade en veroudering’.

Hart op cd
Vorig jaar werd het Erasmus MC vertegenwoordigd door een team van cardiologen en echografisten. Festivalgangers konden een echo van hun hart laten maken en kregen de beelden op een cd’tje mee naar huis. Ton van der Steen, hoofd Biomedische Technologie van het Erasmus MC, vertelde: “We hopen dat mensen door het zien van hun hart zich nog eens extra realiseren dat ze goed voor hun hart moeten zorgen.”

Kijk voor de programmering van het popfestival op de site van Lowlands.