De plaatsing van een traplift

Indien jij merkt dat jouw mobiliteit zich beperkt, zullen dagelijkse handelingen intensiever worden. Een activiteit dat voorheen weinig moeite kostte, zal vanaf heden een uitdaging zijn. Veel personen die kampen met dit probleem, hebben voornamelijk moeite met het bewandelen van de trap. Het kost hen meer moeite om de volgende verdieping te bereiken, waardoor zij de trappen vermijden en om die reden veel tijd spenderen op de begane grond.

Hoewel het klinkt als een redelijke oplossing, zal de oplossing op lange termijn minder raadzaam zijn. Het is immers financieel niet verstandig om de volgende verdiepingen niet in gebruik te stellen, terwijl de betreffende ruimtes wel in de hypotheek zijn meegenomen. Een verhuizing is echter ook geen ideale oplossing, aangezien deze onderneming ook zeer prijzig is. Gelukkig heeft de markt inmiddels een geschikte oplossing gevonden, waarbij het persoon in kwestie probleemloos in de woning kan blijven wonen. De traplift.

De aankoop van een traplift

De traplift is inmiddels in diverse soorten, maten en materialen verkrijgbaar. Hierdoor kan de aankoop van een traplift meer tijd vergen dan men verwacht. De gebruiker heeft immers ook de mogelijkheid om extra gemakken aan te schaffen, zoals een voetensteun of een zitting die na de rit automatisch wegdraait van het trapgat, zodat het op- en afstappen gemakkelijker en veiliger verloopt. Zodra de ideale traplift gevonden en aangeschaft is, wordt het tijd voor de plaatsing van de betreffende traplift. Er kan ook sprake zijn van een traplift vergoeding bij de aanschaf.

De plaatsing van een traplift

Men verwacht dat de montage van een traplift enkele dagen inneemt. Dit is echter een misverstand. De plaatsing van een traplift kan al binnen een dag gerealiseerd zijn. Hoewel een trap met bochten een complexere situatie is, zal de plaatsing niet langer dan zes uur vergen. Gedurende dit tijdsbestek zal de rail op maat gemaakt worden, zodat de rail in staat is de bochten nauwkeurig te volgen tijdens de rit. Indien hier niet voldoende aandacht en tijd aan besteed zou worden, kan de stabiliteit en veiligheid van de rit in het gedrang komen.

Zodra de voorbereiding afgerond is, zal de plaatsing van de traplift daadwerkelijk plaatsvinden. Hierbij zal een professional te werk gaan om de rail en stoel foutloos te monteren. De traplift zal boven de traptreden gemonteerd worden, zodat de stoel gecontroleerd de baan van de trap zal volgen. 

Gevaren van een traplift

De traplift is bestemd voor personen die kampen met traplopen. Dit probleem kan gelden voor personen op leeftijd, met een handicap of met een recente operatie. Over het algemeen wordt de traplift in gebruik gesteld door kwetsbare personen. Om deze reden hebben de fabrikanten alle mogelijke gevaren uitgesloten.

Zo zou het mogelijk kunnen zijn dat er kinderen over de vloer komen bij het persoon in kwestie. Het is uiteraard niet verstandig om de kinderen ritten af te laten leggen op de traplift. Om deze situatie te voorkomen, zijn diverse trapliften voorzien van een kinderslot. Zonder jouw aanwezigheid zal de traplift niet te gebruiken zijn.

Daarnaast is het ook mogelijk dat jij, tijdens de rit, opmerkt dat er nog een voorwerp op de trap ligt. Om een botsing of blokkade op de trap te voorkomen, zijn alle trapliften voorzien van een klembeveiliging. Indien de traplift een object of voorwerp detecteert op het railsysteem, zal de traplift tot stilstand komen. Het betreffende object kan op dat moment verwijderd worden, waarna de rit weer wordt vervolgd.

Verder is het mogelijk dat de stroom onverwachts uitvalt. Het is uiteraard erg onveilig als de personen in kwestie de traplift op die momenten niet in gebruik kunnen stellen. Om deze situatie te voorkomen, zijn alle trapliften voorzien van accu’s. De trapliften zullen de nodige energie uit de accu’s halen. Aan het einde van de rit zullen de accu’s automatisch opgeladen worden, zodat de bewoner altijd gebruik zal kunnen maken van de traplift. Zelfs zonder stroom.

Plaats een reactie