Op zoek naar de oorsprong van drinkwater: wandelen in waterwingebieden

Ons land telt verrassend veel natuurgebieden. Bossen, Waddenzee, duinen, polders. Doordat Nederland zo waterrijk is, zit diep in onze bodem een schat aan rijkdom verborgen en dat kun je zien: al onze natuur heeft een directe relatie met water. De prachtigste en meest ongerepte natuurgebieden van Nederland zijn de gebieden waar ons drinkwater vandaan komt, het zuiverste drinkwater van Europa.

Water is een natuurproduct. Ook in Nederland. Diep in de bodem van de provincie Utrecht is bijvoorbeeld zuiver water van maar liefst 10.000 jaar oud gevonden, water uit het einde van de laatste ijstijd. En in Terschelling, onder de duinen bij de Groene Pollen, ligt het drinkwater voor de inwoners van West-Terschelling te wachten in een grote zoetwaterbel. Deze gebieden, zogenaamde waterwingebieden, zijn niet alleen van belang voor onze drinkwatervoorziening, zij zijn ook een rijke voedingsbron en veilige haven voor vele inheemse planten, dieren en insecten.

Op 1 mei, om 17.00 uur in het RTL4-programma ‘Lopen over Water’, laat Bas Westerweel zien hoe prachtig de natuur in en rondom de waterwingebieden is. In totaal zal Bas 10 waterwingebieden bezoeken. Bij elke wandeling heeft Bas gezelschap van een boswachter, een historicus of een waterdeskundige die laat zien wat de bijzonderheden zijn van speciaal dat gebied. De website www.vitensnatuurlijk.nl wordt elke week aangevuld met een wandelroute in een waterwingebied van Vitens. Zo lopen we uiteindelijk over onze drinkwaterbronnen in Friesland, Gelderland, Overijssel, Flevoland en Utrecht. Naast de kaarten van de wandelroutes, zijn er ook audiotours van de wandelingen te downloaden.

Plaats een reactie