De OOGbus breidt uit binnen Zuid-Nederland

De OOGbus, een initiatief van Het Oogzorgnetwerk en zorgverzekeraar CZ, waar CZ-verzekerde 60-plussers terecht kunnen voor een gratis oogonderzoek, breidt haar diensten uit met drie regio’s in Zuid-Nederland. Naast de regio Breda-Roosendaal, is de OOGbus vanaf oktober dit jaar ook in de regio’s Weert-Helmond, Terneuzen-Goes-Vlissingen en Roermond-Sittard-Heerlen te vinden.

De OOGbus
De OOGbus brengt oogzorg dichtbij. De bus stopt op afspraak bij verzorgingshuizen om bewoners en buurtbewoners te onderzoeken op mogelijke oogafwijkingen. Bij ongeveer 30 procent van de onderzochte mensen is een doorverwijzing nodig. Met moderne oogheelkundige apparatuur waarmee metingen van oogboldruk, oogsterkte en controle van de binnenzijde van het oog vakkundig kunnen worden uitgevoerd, wordt in de OOGbus onderzoek gedaan. Indien nodig ontvangt de cliënt na het onderzoek van de optometrist een verwijzing naar een opticien, optometrist of de huisarts. Verzekerden van CZ boven de 60 jaar die in de regio wonen waar de oogbus rijdt, ontvangen automatisch een uitnodiging voor dit onderzoek. De onderzoeken in de OOGbus worden uitgevoerd door optometristen van Ergra Low Vision. De OOGbus heeft in februari jongstleden de Oogfonds Innovatieprijs gewonnen.

Verminderde kwaliteit van leven
Van alle bewoners van verzorgingshuizen heeft 50 procent een verminderd gezichtsvermogen, dat leidt tot een verhoogde kans op valincidenten en vermindering van de kwaliteit van leven. Door een eenvoudige brilaanpassing of bijvoorbeeld een staaroperatie kan dit vaak verholpen worden. Het gezichtsvermogen, en dus ook de kwaliteit van leven, wordt daarmee een stuk verbeterd.

Het Oogzorgnetwerk
Het Oogzorgnetwerk is een initiatief van Het Oogziekenhuis Rotterdam om de oogheelkundige zorg in Nederland te verbeteren. Het Oogziekenhuis Rotterdam is, net als onder andere de Reinier de Graaf Groep in Delft/Voorburg en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, onderdeel van dit netwerk. Zorgmarkt heeft in 2008 Het Oogzorgnetwerk uitgeroepen tot Zorgonderneming van het jaar.

Plaats een reactie