De Oerse Molenbakker is uniek in Nederland

Onder grote belangstelling is donderdag 20 januari 2011 de Oerse Molenbakker geopend. De bakkerij gevestigd in de Korenmolen van Oerle in Veldhoven. Het bedrijf is uniek omdat er drie ambachten bij elkaar komen, de landbouwer, de molenaar en de bakker. De Oerse Molenbakker is een initiatief van Gert-Jan Verhoeven, een gerenommeerde bakker in de Kempen.

Hij vertelt: “Het idee was eenvoudig, we wilden de hele ‘broodketen’ op één plek en in één hand hebben. Daarom zaaien en oogsten we zelf onze tarwe. Deze wordt vervolgens gemalen in onze molen die middenin het koren staat. In de molen hebben we een grote, open bakkerij gebouwd, waar het publiek kan zien hoe we brood bakken. We bakken alleen overdag, want ’s nachts rusten we, net als het deeg. Op ieder uur van de dag komt ons brood vers uit de oven. Het is ook mogelijk om allerlei gerechten met het brood te proeven in onze eeterij”.

Desembrood van de Oerse Molenbakker
De Oerse Molenbakker is gespecialiseerd in desembrood. Dit brood wordt gebakken volgens het procedé van de ‘Pain Tradition’. Dit is een kwaliteitsaanduiding in Frankrijk voor brood dat eerlijk en ambachtelijk wordt bereid. Dit procedé bevat vijf wezenlijke onderdelen: zuivere ingrediënten, desem van wilde gisten, een lange rijstijd, een mooie ‘coup de lame’ en een stenen vloeroven.

Desembrood van de Oerse Molenbakker bevat enkel en alleen tarwe, water, desem, zout en eventueel toegevoegde zaden en granen. De eerste desem wordt gestart met wilde gisten die voorkomen op appelschillen en rozijnen. Hierdoor gaat het deeg fermenteren, waardoor het mals wordt en veel luchtbelletjes krijgt.

Ieder uur van de dag vers brood
De rijstijd van het deeg is behoorlijk lang, meer dan 10 uur. Voordat het brood de oven ingaat krijgt het een ‘coup de lame’. Dit is een inkeping die het brood zijn rustieke uitstraling geeft. Alle broden worden gebakken op een stenen vloer. Door deze werkwijze krijgt het brood zijn luchtige kruim met een open structuur en een onweerstaanbaar lekkere korst.

Streekproducten
Voor Gert-Jan, wiens grootvaders beiden bakker waren, gaat een langgekoesterde wens in vervulling. “Ik wilde teruggaan naar de essentie, omdat brood ongelooflijk lekker kan zijn. Maar brood heeft tijd nodig en dat is hier in ruime mate aanwezig.” De Oerse Molenbakker richt zich bewust op ingrediënten uit de buurt. “We werken met Kaas van De Ruurhoeve, geitenkaas van ’t Geitenboerke, appels uit de Philips Fruittuin en hesp van boerderij Walnoot & Wilg. Want producten uit de Kempen zijn gewoon het lekkerst.

De namen van ons brood en banket zijn ontleend aan het leven om ons heen, zoals Kapelleke Wit, Hoogeinder Stok en Vlutterkes. Verder zijn we gespecialiseerd in appelbanket: Waai Vlaai Appel, Potdomme Appeltaart, Appel Bonkelaar en Appel Stroedel. En natuurlijk de Oerse Appelflappen.”

Informatie
De Oerse Molenbakker is gevestigd in de Korenmolen van Oerle aan Hoogeind 35 in Veldhoven. Openingstijden: van dinsdag t/m zaterdag, van 10.00 tot 16.00 uur. Telefoon: 040 – 205 2120
Website: www.oersemolenbakker.nl

Plaats een reactie