De mensen van de sociale werkplaats

Bezuinigingen op de sociale werkvoorziening, de spanning stijgt. Kruispunt TV volgt het wel en wee van de mensen van de Tomingroep in Hilversum. Wat voor mensen werken er en wat betekent het werk voor hen?

Kruispunt TV, dinsdag 5 juli om 17.05 uur bij het RKK op Nederland 2

De verstandelijk beperkte Willem werkt er al 40 jaar en is volledig op zijn plek. Hij rijdt elke dag zijn ronde op de bakfiets om straatvuil op te halen. Willem is een blauwe maandag aan het schoffelen geweest, maar dit bleek te moeilijk. De kans is groot dat het op de sociale werkplaats, waar Willem zijn leven heeft, over een paar jaar een stuk rustiger zal zijn. Het kabinet Rutte wil fors bezuinigen. De drempel om bij een sociale voorziening te kunnen werken zal een stuk hoger worden. De mensen die niet in staat zijn een reguliere baan te vinden verdwijnen van de arbeidsmarkt. De voorman vreest dat Willem zal verpieteren in zijn flat als hij zijn dagelijkse ronde op de bakfiets moet opgeven.

Tessa is wat langzaam van begrip en heeft veel begeleiding nodig. Ze verkoopt bloemen en biologische streekproducten in de winkel op het terrein. En ze verzorgt het restaurant. Tessa werkt hard, maar de kans op een reguliere baan is nihil. En dan is er de uiterst secure Marcel. Hij staat in de productieruimte aan de lopende band. Met grote precisie pakt hij dozen in. Maar Marcel moet goed bezig gehouden worden, als hij even niets te doen heeft valt hij plotseling letterlijk in slaap. Marcel heeft kortstondig een baan gehad in het bedrijfsleven, dat ging niet.

Tweederde van de honderdduizend mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking kan over een paar jaar niet meer gebruik maken van een beschutte werkplek. Dit vooruitzicht zorgt voor stress en spanning bij de medewerkers van de Tomingroep.

Plaats een reactie