“De magische werking van een zorgstal”

De zorgstal, een veilige en interessante plek. De zorgstal een afgeleiden van de bekende zorgboerderij is een paardenhouderij in bedrijf waar mensen worden begeleidt die behoefte hebben aan een stukje dagbesteding. Wat is er mooier voor kinderen maar ook voor volwassenen om bezig te zijn in de natuur. De kracht van het werken in een landelijk bedrijf met dieren wordt steeds meer bekend.

Dit voornamelijk bij cliënten met een indicatie binnen het autistische spectrum, kinderen met een gedragsstoornis (zoals AD(H)D) of volwassenen met een lichte verstandelijke beperking of psychische klachten. Maar eigenlijk is het geschikt voor mensen die affiniteit hebben met dieren in een omgeving waar men zich prettig voelt.

Op de zorgstallen is veel ruimte voor de wensen van het afzonderlijke individu. Voor kinderen en volwassenen zijn er activiteiten gericht op dagbesteding of op een stukje ontwikkeling binnen de mogelijkheden van de cliënt. Zorg & Paard (ZeP) werkt dan ook samen met verschillende stallen binnen de provincies zodat de stal goed bereikbaar is voor de cliënt. Tijdens het traject is een adviseur van ZeP intensief betrokken bij zowel de begeleiding van de cliënt als die van de zorgstal.

Het inrichten van het traject is altijd maatwerk, waarbij de doelstellingen uiteen kunnen lopen. De nadruk kan liggen op persoonlijke ontwikkeling, arbeidsgewenning, een ontspannen dagbesteding of het leren omgaan met het dagelijks leven op een landelijk bedrijf. Stalhouderijen zijn plekken waar je rust kunt ervaren, lekker bezig kan zijn met je handen en het rumoer van je leven achter je kunt laten. Stalhouders met het hart op de juiste plaats helpen deze mensen graag en hadden niet verwacht dat ze op zo’n manier iets voor mensen zouden kunnen betekenen.

Jolet van der Woude is per 14 maart 2011 begonnen met het toepassen van dit franchiseconcept van ZeP binnen Groningen en Drenthe. Als kind is Jolet vanuit een rustig dorp in Groningen naar de Verenigde Staten verhuisd. Dit was een grote gebeurtenis voor een twaalfjarige en haar paard en het leven rondom de stal heeft Jolet door de moeilijke tijden heen geholpen. Dankzij de rust en het vertrouwen dat een paard biedt, was de stal voor haar een veilige en gelukkige plek. Een plek waar zij zichzelf kon zijn en zich niet het buitenlandse meisje voelde. Dieren maken hier immers geen onderscheid in.

Bemiddelingsbureau ZeP is in 2010 opgezet door Robin Netscher uit Schiedam. Het concept is eerst geïntroduceerd in Zuid-Holland en is inmiddels ook actief in Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland. Een nieuw idee implementeren is natuurlijk erg spannend. Echter, het enthousiasme en het vertrouwen in dit bedrijf, geven Jolet de kracht en doorzettingsvermogen om hier alles voor te geven.

Meer informatie:: www.bemiddelingsbureauzep.nl

Plaats een reactie