De Maag Lever Darm Stichting is blij met het bevolkingsonderzoek naar darmkanker

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) is blij met het positieve bericht van minister Schippers (VWS) om vanaf 2013 een landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker in te voeren. De MLDS heeft zich bij de politiek sterk gemaakt voor het grote belang van de invoering van dit bevolkingsonderzoek voor het Nederlands publiek. Hiervoor heeft zij de handen ineen geslagen met patiënten- en artsenorganisaties.

Ieder jaar krijgen ongeveer 12.000 mensen darmkanker en overlijden er bijna 5.000 mensen aan deze vreselijke ziekte. Na borstkanker is darmkanker de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Bij mannen staat longkanker op de eerste plaats, gevolgd door prostaatkanker en darmkanker. Door dit bevolkingsonderzoek kunnen 2.400 mensenlevens per jaar gered worden en heel veel problemen voor een grote groep mensen worden voorkomen.

De invoering van het bevolkingsonderzoek betekent dat vanaf 2013 alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar een oproep krijgen om ontlasting in te leveren. Deze wordt gecontroleerd op tekenen van darmkanker.

Behalve het bevolkingsonderzoek is publieksvoorlichting over de alarmsignalen en de risicofactoren essentieel. De MLDS zal campagne blijven voeren om het Nederlandse publiek hierover te informeren.

Plaats een reactie