De kracht van het goede

Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de Dalai Lama verschijnt op 6 juli 2015 De kracht van het goede, het geestelijk testament van ’s werelds beroemdste boeddhist. De Dalai Lama schreef het boek met Daniel Goleman, bestsellerauteur van Emotionele intelligentie. Terwijl de Dalai Lama in eerdere boeken vooral stilstond bij het innerlijk leven, richt hij zijn blik nu vooral op de buitenwereld.

De kracht van het goede Daniel Goleman

Moreel besef
Hoewel de veertiende Dalai Lama vooruitgang ziet als het gaat om aandacht voor mensenrechten of het recht op zelfbeschikking, maakt hij zich grote zorgen over corruptie, schrijnende ongelijkheid en milieurampen. Volgens hem zijn deze tragedies vooral het gevolg van gebrek aan moreel besef.

Betere wereld
Emotionele hygiëne en mededogen vormen voor de Dalai Lama de voorwaarde voor een betere wereld, zo stelt hij in De kracht van het goede. Met Daniel Goleman staat hij uitgebreid stil bij verdraagzaamheid, duurzaamheid, een betere verdeling van rijkdom, en een economie waarin mensen ertoe doen, en bij wat er nodig is om deze idealen te realiseren. De Dalai Lama is optimistisch, maar niet naïef: het wordt een tijdrovend proces, dat bovendien een ander type onderwijs vergt.

Universele betekenis
De toekomstvisie van de Dalai Lama wordt beargumenteerd vanuit recente wetenschappelijke inzichten uit onder andere de (neuro)psychologie en de economie. Goleman maakt zo duidelijk dat het gedachtegoed van de Dalai Lama veel verder strekt dan het boeddhisme en universele betekenis heeft.

De Dalai Lama en Goleman zijn al meer dan dertig jaar bevriend. Goleman scheef dit boek op verzoek van de Dalai Lama op basis van lange interviewsessies die het afgelopen najaar plaatsvonden.

Daila Lama, Daniel Goleman
Daila Lama en Daniel Goleman.

Daniel Goleman
Daniel Goleman is psycholoog en voormalig docent aan Harvard University en verwierf internationale bekendheid met zijn boek Emotionele intelligentie, dat in meer dan twintig talen werd vertaald en waarvan wereldwijd meer dan vijf miljoen exemplaren werden verkocht.

Meer informatie
– Inkijkexemplaar: De kracht van het goede

Bekijk op bol.com

Plaats een reactie