‘De Kracht van Autisme’

Op donderdag 1 april 2010 organiseert het Dr. Leo Kannerhuis, centrum voor autisme van 10.00 – 16.00 uur een publieksdag in Filmtheater Focus op de Korenmarkt in Arnhem. Doel is een breed publiek kennis te laten maken met alle facetten van autisme. Er is een doorlopend programma, bezoekers kunnen op elk gewenst moment binnenlopen.

Bijzondere mensen
Iedereen kent in zijn of haar omgeving wel iemand met autisme. Op school, in de buurt, in de familie- of kennissenkring, op het werk of bij een vereniging. In Nederland heeft ongeveer 1% van de bevolking een of andere vorm van autisme. Mensen met autisme hebben vaak moeite om zich in onze snelle communicatieve wereld te bewegen. Zij hebben meer tijd nodig om dingen in de juiste context te plaatsen. Maar dat betekent niet dat zij geen behoefte hebben aan aandacht. Zij willen net als iedereen er graag bijhoren. Wat snel vergeten wordt, is dat mensen met autisme vaak over bijzondere talenten beschikken. Zo zijn zij erg goed in werk waar een grote precisie en concentratie voor nodig is zoals bijvoorbeeld in de ICT, in een laboratorium of het verwerken van onderzoeksgegevens. Maar ook op het creatieve vlak zoals muziek maken, schilderen, tekenen, fotograferen etc. Zij lopen daar alleen niet zo mee te koop. De publieksdag op 1 april heeft als thema De Kracht van Autisme. Op die dag kan het publiek niet alleen (meer) te weten komen wat autisme nu eigenlijk is, maar vooral ook kennismaken met de bijzondere talenten van mensen met autisme.

Gespecialiseerd Centrum voor Autisme
Het Dr. Leo Kannerhuis is een gespecialiseerd behandel- en kenniscentrum voor autisme. Het heeft vestigingen in Arnhem, Nijmegen, Amsterdam, Oosterbeek, Doorwerth, Zwolle en Wolfheze. Bij het Dr. Leo Kannerhuis werken 600 professionals aan de behandeling en begeleiding van met name kinderen en jongeren, maar ook in toenemende mate volwassenen met autisme. Zij worden door middel van behandeling en ondersteuning voorbereid op een zo zelfstandig mogelijk leven en een zo groot mogelijke maatschappelijke participatie. Het aanbod is niet alleen gericht op het kind of de jongere. Ook de ouders, broers en zussen, school, studie, werk etc. worden actief bij dit traject betrokken. Ontwikkeling en ontplooiing van mogelijkheden en talenten zijn sleutelwoorden in het aanbod.

Stap in de wereld van iemand met autisme
Filmtheater Focus op de Korenmarkt in Arnhem staat op donderdag 1 april a.s. geheel in het teken van autisme. In de verschillende zalen wordt een programma geboden dat voor een breed publiek interessant is.
Informatie over wat autisme nu eigenlijk is?
Een advies over de mogelijkheden van behandeling of ondersteuning?
Een meer persoonlijke vraag aan een deskundige? Dat kan op 1 april!

Geïnteresseerd in werken met kinderen en jongeren met autisme? Er is iemand aanwezig die daar alles over weet!
Er wordt een doorlopende voorstelling gegeven van interessante filmfragmenten. Theatergroep Drift en het Muziektheater van het Dr. Leo Kannerhuis geven kleine voorstellingen en er worden dagelijkse situaties nagespeeld die inzicht geven in autisme.

Er zijn publieksdebatten met korte presentaties over een specifiek onderwerp door een psychiater of een onderzoeker met aansluitend een discussie.

Een speciale plaats is ingeruimd voor het hoofdkwartier dat bestaat uit een groot hoofd van stalen repen. Bezoekers worden in het hoofd door middel van beeld en geluid meegenomen in de belevingswereld van iemand met autisme. Op zijn tournee door Nederland langs symposia, scholen etc. heeft het hoofdkwartier al meer dan 100.000 bezoekers getrokken! Zij waren zonder uitzondering ontroerd en geraakt door deze bijzondere ervaring.

Altijd al iets mee willen over autisme? Dan is dit je kans!
Kom op donderdag 1 april 2010 tussen 10.00 en 16.00 uur naar Focus Filmtheater op de Korenmarkt in Arnhem. Met theater, film, informatiestands, discussie, muziek en kunst.

1 gedachte over “‘De Kracht van Autisme’”

  1. Hierbij zou ik willen weten of deze dag ook interessant is voor volwassenen met ASS of dat deze dag meer gericht is op kinderen.

    Een andere vraag: Kent u een EMDR-therapeut die met ASS mensen werkt?

    Hartelijke groet,
    Margreet Mooren

    Beantwoorden

Plaats een reactie