De helft van de jongeren is wel eens bezorgd over eigen gezondheid

De helft van de jongeren maakt zich wel eens zorgen over de eigen gezondheid. Ze willen vooral meer en veiliger sporten en minder en gezonder eten. Dit blijkt uit een enquête onder gebruikers van chatbot ‘Bzz’, een computerprogramma dat via Windows Live Messenger (MSN) antwoorden op maat geeft over gezondheidsonderwerpen.

De gebruikers van de chatbot Bzz vonden de hoeveelheid gezondheidsonderwerpen waarover ze advies konden krijgen te beperkt. Sinds vandaag kunnen jongeren ook met Bzz chatten over roken, voeding, sportblessures en gehoorschade. Tot op heden konden ze de chatbot al raadplegen over soa’s, (on)veilig vrijen, alcohol en drugs.

Anoniem
Een chatbot is een computerprogramma dat werkt via Windows Live Messenger (MSN). Bzz interpreteert de teksten die iemand typt en geeft op basis daarvan zo goed mogelijk antwoord. Er is dus geen contact met een hulpverlener op het moment van chatten. Bzz is anoniem, oordeelt niet en verwijst door als hij het antwoord niet weet. Bzz krijgt zijn input van het Trimbos-instituut, Soa Aids Nederland, STIVORO, het Voedingscentrum, Stichting Consument en Veiligheid en het Centrum Media & Gezondheid. Deze organisaties zorgen voor correcte, betrouwbare en actuele informatie. Bzz is uniek in de wereld. Nergens anders bestaat een chatbot die zo genuanceerd en divers antwoord kan geven op gezondheidsvragen.

Betere info dan zoekmachine
Chatbot Bzz is ontwikkeld omdat jongeren zich niet snel wenden tot telefonische hulplijnen. Zij halen hun informatie uit dikwijls minder betrouwbare bronnen op internet of raadplegen vriend(inn)en. Inmiddels is de chatbot door 60.000 jongeren toegevoegd aan hun vriendenlijst in het chatprogramma Windows Live Messenger. Samen hebben ze meer dan 478.000 chatgesprekken met de bot gevoerd. De gemiddelde Bzz gebruiker is 15 jaar oud. Tweederde van de gebruikers is van het vrouwelijke geslacht. Uit een evaluatieonderzoek van de universiteit Maastricht blijkt dat de chattende robot de jongeren beter van dienst kan zijn dan zoekmachines op internet. Jongeren vinden de informatie zeer betrouwbaar, de anonimiteit is volgens hen beter gewaarborgd dan bij zoekmachines en de links die Bzz geeft zijn relevanter.

Behoefte aan meer gezondheidsonderwerpen

In totaal 880 jongeren namen deel aan een enquête waarin Bzz hen vroeg naar relevante gezondheidsonderwerpen. Uit deze enquête blijkt dat ‘meer/veiliger sporten’ (38,3%) en ‘minder/gezonder eten’ (22,3%) onderwerpen zijn die jongeren aanspreken. Daarom is de Bzz-database vanaf vandaag uitgebreid met vier andere gezondheidsthema’s waar jongeren regelmatig vragen over hebben: voeding, roken, sportblessures en gehoorschade. In het eerste bestaansjaar gaf Bzz alleen nog informatie op het terrein van alcohol, drugs en seksualiteit.

Challenzz

De komende weken organiseert Bzz de Challenzz waarmee chatters prijzen kunnen winnen. De Bzz-ers moeten een aantal opdrachten volbrengen om een zo hoog mogelijke score te behalen. Via de website www.chatmetbzz.nl kun je Bzz toevoegen aan je vriendenlijst in Windows Live Messenger.

Plaats een reactie