De gezondheidszorg is onvoldoende toegespitst op het vrouwelijk lichaam

De gezondheidszorg is onvoldoende toegespitst op het vrouwelijk lichaam. “Vrouwen zijn de lul!”, zei Jannet Vaessen (directeur WOMEN Inc.) tijdens haar speech zaterdag 19 augustus 2013 bij Llowgenda, het maatschappelijke programma op Lowlands.

Jannet Vaessen, directeur WOMEN Inc., Lowlands, Llowgenda“Vrouwen zijn de lul!”, Jannet Vaessen, directeur WOMEN Inc.. Fotograaf: Rebke Klokke

WOMEN Inc. lanceert een bewustwordingscampagne om de noodzaak van genderspecifieke gezondheidszorg te benadrukken.

Gelijke kansen op gezondheid
Vaessen: “Op dit moment worden vrouwen niet goed bediend in de gezondheidszorg. Het vrouwenlichaam wordt hetzelfde behandeld als een mannenlichaam terwijl onderscheid van essentieel belang blijkt. WOMEN Inc. pleit dan ook voor ongelijke behandeling om gelijke kansen op gezondheid te realiseren.” Na de speech van Jannet Vaessen kwamen er veel reacties uit het publiek. Een huisarts in opleiding reageerde: “Bij mijn huisartsenopleiding is er wel aandacht voor genderspecifieke zorg, maar er is nu nog veel te weinig kennis over. Mannen en vrouwen zijn anders en moeten daarom ook anders behandeld worden. Het is goed dat er nu een grote campagne is opgezet zodat vrouwen straks ook optimaal behandeld kunnen worden”.

Vrouwen zijn de lul, bewustwordingscampagne, WomenincFotocredits: Alwin Slomp.

Belang van genderspecifieke gezondheidszorg
Het is letterlijk van levensbelang om de verschillen tussen mannen en vrouwen te erkennen. Vrouwen herkennen een hartinfarct bijvoorbeeld minder snel, omdat zij vaak andere symptomen hebben dan de bekende druk op de borst. Zo kunnen ook misselijkheid, vermoeidheid en overmatig zweten wijzen op een hartinfarct. Wanneer dit beter bekend is bij vrouwen, maar ook bij artsen, kunnen sterfgevallen worden voorkomen. Hart- en vaatziekten zijn immers doodsoorzaak nummer één bij vrouwen.

Wat zeggen zorgprofessionals?
Prof. dr. Angela Maas (hoogleraar Cardiologie bij het UMC St Radboud): “Het mannelijk lichaam blijkt grotendeels de norm bij onderzoek en behandeling van patiënten. Geneesmiddelen en behandelmethodes worden vooral op mannen getest. Vrouwen kunnen hierdoor onverwachte bijwerkingen krijgen.” Prof. dr. Bart Fauser (hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde bij het UMC Utrecht) benadrukt: “Laten we samen de zorg voor vrouwen beter maken.”

Bewustwordingscampagne
Lowlands was het startpunt van de bewustwordingscampagne ‘Wij zijn de lul!’ om in Nederland aandacht te vragen voor genderspecifieke gezondheidszorg. WOMEN Inc. heeft het afgelopen jaar gelobbyd om aandacht te krijgen vanuit de politiek en is blij met het resultaat dat minister Bussemaker genderspecifieke zorg heeft opgenomen in haar emancipatienota. Doordat dit echter vaak pas op langere termijn concrete veranderingen oplevert, is WOMEN Inc. een campagne gestart om nu bewustwording en daarmee beweging te creëren.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op http://www.womeninc.nl/gezondheid/

Plaats een reactie