De gang van ons bloed in beeld

De microcirculatie, de gang van het bloed door de allerkleinste vaten, beschouwt Paul Elbers als een apart (en belangrijk) orgaan. Dankzij nieuwe beeldvormende technieken kan de microcirculatie tegenwoordig goed in beeld worden gebracht.

Tijdens bijvoorbeeld een operatie zou men die microcirculatie apart moeten monitoren, stelt de Elbers – de macrocirculatie is niet altijd een goede maat voor de microcirculatie. Hij beschrijft een aantal klinische onderzoeken. Hij bracht onder andere in beeld hoe bij een patiënt met leukemie de doorgang van de rode bloedlichaampjes in de haarvaten geblokkeerd wordt, en hoe de microcirculatie weer normaliseerde na chemotherapie.

Tevens bekeek hij de microcirculatie tijdens reanimatie en bij circulatiestilstand tijdens aortachirurgie. In dat laatste geval stopt de circulatie in de kleinste haarvaten al snel, terwijl die in de iets grotere vaten nog lang doorgaat. Voor de microcirculatie blijkt het weinig uit te maken of mensen aan de hartlongmachine constant bloed krijgen toegevoerd, of dat ze dat in horten en stoten krijgen om de hartslag na te bootsen.

Promotiegegevens
– Promotie: Dhr. P.W.G. Elbers/ Geneeskunde
– Proefschrift: Focus on flow. Imaging the human microcirculation in perioperative and intensive care medicine
– Promotor: dhr. prof. dr. ir. C. Ince
– Datum: Dinsdag 23 november 2010, 12:00 uur
– Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam

Plaats een reactie