De FNV Bouw Gezond-en-Veilig-werken-toer maakt werk van arbo

De paden op, de lanen in. Maar dan op de bouwplaats. Met dat motto trekt FNV Bouw de komende weken in karavaanvorm door Nederland naar bouwplaatsen met metselaars, timermannen, prefabstellers en betonvlechters.

Doel is om werknemers in de bouw in de praktijk nog eens extra te attenderen op gezond en veilig werken. Het arbo-beleid in de bouw staat al op papier in verschillende arbo-catalogi en wordt vanaf nu door FNV Bouw geïmplementeerd in de praktijk van de bouwplaats. Te beginnen in Kruiningen. Volgens de grootste bond in de bouw is een vakorganisatie er al lang niet alleen meer voor poen en pensioen. Gezond en veilig werken zijn minstens zo belangrijk.

Een van de doelen van de FNV Bouw Gezond-en-Veilig-werken-toer, is om vakmensen in de bouw te laten zien wat de voordelen zijn van veilig en arbo-goedgekeurd gereedschap. Bij de kick-off van de toer kunnen vakmannen zelf ervaren hoe het is om met het nieuwste en veiligste gereedschap op hun vakgebied aan het werk te gaan. Zij kunnen daarbij rekenen op demonstraties, instructie en begeleiding en ondersteuning ter plaatse.

Poen en pensioen

Charley Ramdas, vice-voorzitter van FNV Bouw: “Veel mensen kennen de vakbond vooral van cao-onderhandelingen en pensioenaangelegenheden. Poen en pensioen dus. Maar als FNV Bouw vinden we arbeidsomstandigheden net zo belangrijk. Op papier is er voor arbo al heel veel geregeld in arbo-catalogi. Vanaf vandaag implementeren we wat op papier staat in de bouwpraktijk”.

Goede afspraken
Vergeleken met andere sectoren in werkend Nederland, hebben werknemers en werkgevers in de bouw goede afspraken gemaakt over arbeidsomstandigheden. Daar speelt ook in mee, dat de overheid zich terugtrekt van het arbo-beleidsterrein en meer en meer aan de bouwsector zelf overlaat. De afspraken die gelden voor de verschillende sectoren in de bouw, zijn vastgelegd in negen arbo-catalogi. Deze brochures vervangen op 1 januari 2011 tientallen beleidsregels uit de Arbeidsomstandighedenwet.

Gezonde test
Voor de gezonde kant van de arbeid werkt FNV Bouw tijdens de toer samen met Menzis. De zorgverzekeraar pakt op de bouwplaatsen van de toer uit met een gezondheidstest die speciaal is ontwikkeld voor werknemers met zwaar fysiek werk. Door een paar eenvoudige en doeltreffende tests krijgen de vaklieden inzicht in hun gezondheid. Ook krijgen zij tips over gezond werken en voorkomen van gezondheidsklachten en letsel tijdens het werk. De test en onderzoeken vinden plaats onder deskundige begeleiding.

Belangrijk gereedschap
Charley Ramdas: “Het beste stuk gereedschap van de vakman in de bouw is zijn lichaam, dus het is van het allergrootste belang dat zijn lijf veilig en gezond wordt behandeld. Om dat op een aantrekkelijke manier onder de aandacht te brengen, toeren we de komende weken met de FNV Bouw Gezond-en-Veilig-werken-toer door grote delen van Nederland. Veilig en gezond heel Nederland rond – da’s de uitdaging!”

Plaats een reactie