De ‘Enschedese Uitdaging’ start met uitdagen

Wethouder Patrick Welman van de gemeente Enschede geeft donderdag 10 oktober 2013 het startsein voor het nieuwe bedrijven-netwerk ‘Enschedese Uitdaging’.

Enschedese Uitdaging
Het netwerk daagt bedrijven uit om Maatschappelijk Betrokken te Ondernemen en daarmee stichtingen en verenigingen te ondersteunen.

Het doel is om samen te werken aan een samenleving waarin de kloof tussen arm en rijk, kwetsbare en niet kwetsbare groepen kleiner wordt.

Gerda Geurtsen
Gerda Geurtsen

Concept De Uitdaging
Het concept van de Uitdaging is bedacht door sociaal pionier Gerda Geurtsen en is in 1999 van start gegaan in Arnhem.

Inmiddels zijn er 6 Uitdagingen gevestigd (Arnhem, Lochem, Ede, Doetinchem, Zutphen en Zeeland) en zijn er zo’n 25 in oprichting door heel Nederland. De landelijke uitrol wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds.

Soort bemiddelingsbureau
De Uitdaging werkt als een soort bemiddelingsbureau met verschillende praktische methodes om te bemiddelen en matches te maken tussen uiteenlopende vragen vanuit het maatschappelijk veld en het aanbod (Menskracht, Middelen en Materialen) van bedrijven en serviceclubs.

Matchgroep
Vrijwilligers uit het bedrijfsleven, ‘Oude Rotten’ ((oud-)directeuren met een groot netwerk) en ‘Jonge Honden’ (jonge mensen uit het bedrijfsleven, die in de tijd van de werkgever één uur per week uitvoerend werk voor De Uitdaging mogen doen), hebben een zogenaamde Matchgroep geformeerd.

Deze Matchgroep daagt ook mensen, werkzaam bij andere lokale bedrijven, uit Maatschappelijk Betrokken te Ondernemen. De leden van de Matchgroep bemiddelen in het tot stand komen van een match tussen bedrijven en maatschappelijke organisatie(s) en zij bewaken het proces.

Om zo veel mogelijk matches te maken, zijn er diverse werkvormen ontwikkeld, o.a. de Beursvloer, de Klussenbank, de Spullen- en de Cadeautjesbank, de Hulpbank, de Huisraadbank en NLdoet.

Meer informatie
www.enschedeseuitdaging.nl

Plaats een reactie